Film 12 beba: eksploatacija ili saosjećanje?

Objavljeno: 27. 1. 2012 u 10:03h

Ove godine obilježiće se 20. godišnjica smrti 12 beba čiji su nevini životi ugašeni 1992. godine u Kliničkom centru Banjaluka zbog nedostatka kiseonika. Sredinom aprila ili početkom maja u Banjaluci će početi i snimanje filma „Težina srca“ koji će, prema riječima producenta Borivoja Jevđenića, na suptilan i nenametljiv način ispričati priču o tragičnim proljetnim danima 1992. godine.

Spomenik 12 beba

Priča o 12 zvjezdica dopire do srca svih ljudi bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest i rasu. Ovo je priča o okrutnosti ljudske vrste, o periodu kada je dozvoljeno da se nevini dječiji životi oduzmu i prije nego što su počeli, a sve zbog nekog političkog cilja.

Kako se većinom sve na našim prostorima odvija u nečiju korist, nije ni čudo što se mnogi pitaju da li se film o 12 beba snima kako bi se ova tragedija zauvijek pamtila ili se snima iz novčanih i političkih razloga?

Da li će režiserske ekipe ponovo eksploatisati naš bol za njihovu dobrobit?

Možda bi nas neko zbog ovakvih pitanja proglasio kao sumnjičav narod, ali navikli smo na to da nas drugi omaložavaju i da naše tragedije oslikavaju na velikom platnu. Sumnjivo nam je i to što su se Jevđenić i ostali filmski radnici sjetili naših 12 beba, 20 godina nakon tragedije.

Prema Jevđenićevim riječima, snimanje filma o najvećoj tragediji koja je zadesila Banjaluku na samom početku građanskog rata u BiH dolazi u pravi čas, jer se upravo zahuktala negativna medijska kampanja protiv srpskog naroda, a krivac je holivudska glumica Anđelina Džoli sa svojim filmom „U zemlji krvi i meda“.

“Mislim da će poslije filma ‘Težina srca’ mnoge stvari biti jasnije i da će se u svijetu slika o Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini u velikoj mjeri promijeniti. Ovaj potez biće dobra promocija Srpske, ali i jedna vrsta umjetničkog oružja kojim ćemo se morati boriti protiv nedobronamjernih”, rekao je Jevđenić.

Producenti filma, pored toga što su film nazvali dobrom promocijom Srpske, su takođe istakli da je najznačajnije to što je nosilac cijelog ovog projekta Republika Srpska.

Bilo kakva pitanja su sada suvišna!

Građani Banjaluke se plaše da će film eksploatisati istinitu priču o ljudskoj sudbini i strašnoj tragediji i da će se koristiti kao propagandni materijal za vođe Srpske koji će od svijeta, ovim putem, zatražiti izvinjenje.

„Mislim da film o 12 zvjezdica, koji se snima poslije 20 godina nema svrhu nekog objelodanjivanja te situacije, nego čist interes i profit. Priča jeste potresna i pretpostavljam zanimljiva Holivudu, ali problem je kakav će smisao i poenta priče biti na kraju kada se to „ukomercijalizuje“ za velika platna?“, kaže S. Đ.

Mirjana Bogdanović se takođe brine da će priču o našim bebama zasjeniti neka vrsta političkog opravdanja. Ona vjeruje da se film o 12 zvjezdica treba snimiti, ali iz pravih razloga.

“Film je trebao biti i ranije snimljen, svi su i ranije znali za to, i bilo je novca za snimanje tog filma, samo nije bilo dovoljno interesovanja od strane nadležnih institucija. Sada se taj film snima, jer je to samo pokušaj nadležnih da prikažu svoju humanitarnu stranu, što je žalosno, jer prošlo je toliko vremena od kada su se životi tih malih beba ugasili. Naravno, da treba to obilježiti i na ova način, ali, možda je trebalo to prije uraditi”, rekla je Mirjana Bogdanović.

Pošto mi nemamo moć da odredimo pravac filma, nadajmo se da će filmska ekipa shvatiti da RS nije glavni glumac niti sporedni lik, već da je u pitanju 12 nevinih beba koje bi, da nije bilo rata u našoj državi, za par mjeseci napunile 20 godina.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/film-12-beba-eksploatacija-ili-suosjecanje/||claudebot