Banjalučani plivali do časnog krsta

Objavljeno: 19. 1. 2012 u 20:34h

Na obalama rijeke Vrbas, kod Gradskog mosta, danas se u popodnevnim časovima skupilo više stotina ljudi.  Na temperaturi vazduha od 11,5°C, 25 mladića čekalo je na znak da zapliva do časnog krsta koji su u rijeku Vrbas trebali spustiti vladika banjalučki Jefrem i gradonačelnik Banjaluke, Dragoljub Davidović. Pri silasku u vodu takmičari su počeli skandirati “Kosovo je srce Srbije”, a potom su im se pridružili i gledaoci na obalama Vrbasa.

Najspretniji je bio Banjalučanin Aleksa Jošić (18). On je i prije dvije godine prvi doplivao do časnog krsta kada je ovo takmičenje prvi put organizovano u Banjaluci poslije Drugog svjetskog rata.

“Drugi put sam doplivao prvi do krsta, prošle godine je prvi bio moj brat Vasko. Čast mi je što sam nastavio tu tradiciju”, rekao je Jošić, koji je član Plivačkog kluba “22. april” iz Banjaluke.

Jedan od takmičara, Banjalučanin Igor (22), želio je i prošle godine da učestvuje na ovom takmičenju ali je bio spriječen zbog posla, međutim ove godine mu se ukazala ta prilika.

“Plivanje u Vrbasu je malo hladnije nego ljeti ali zato adrenalin radi više nego inače”, kaže Igor.

Pobjednik je dobio veliki dukat na kojem je prikazano Bogojavljenje, a ostali takmičari su dobili manje dukate.

Prije plivanja za časni krst, vladika banjalučki Jefrem jutros je u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Nakon toga, ispred Sabornog hrama organizovana je svečana litija koja je tačno u podne krenula prema Gradskom mostu na Vrbasu, gdje je obavljen čin osveštanja vode, a potom i plivanje do časnog krsta. Prisutnima se nakon molitve obratio i vladika Jefrem.

“Neka ovaj dan bude i dan Bogojavljenja nama i ovoj generaciji da bi nam svaka godina bila bolja i osmišljenija. Vrijeme možemo osmisliti samo s Bogom, u njemu se možemo naći samo ako imamo oslonac a taj oslonac, ako je u čovjeku, biće nestabilan, ali ako je u Bogu, kao što jeste, onda ćemo biti sigurni i stići ćemo ka željenom cilju”, rekao je vladika Jefrem.

Bogojavljenje je pravoslavni praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Prema predanju, Isusa Hrista je na rijeci Jordanu krstio Jovan Krstitelj, koji je ljude krštavao pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove riječi: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni”.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucani-plivali-do-casnog-krsta/||claudebot