Mc Donalds vs. Banjalučki ćevap

Objavljeno: 13. 12. 2011 u 13:11h

Sjediniti moderno i tradicionalno – jedna konstantna borba s kojom se manje ili više, uspješno  nose svi veći gradovi svijeta, međutim, kod nas nema težnje ka ujedinjenju – kod nas je to sukob u kojem sve češće pobjedu odnosi moderno, zapadno.

Mc Donalds

Posredstvom arhitekture, koja ne bi trebala da bude samo prazna  spoljašnjost,  jedan grad sebe najupečatljivije predstavlja; to je ona polazna stanica, prva slutnja ka upoznavanju identiteta, duše jednog grada.

To što se u Banjaluci na proljeće otvara Mc Donalds u Gospodskoj ulici nije loše sa aspekta novih radnih mjesta  i naravno da nije loše ni to što grad teži osavremenjivanju i da prati u korak svjetske metropole, ali dok se tamo negdje nastoji  stvoriti sklad pomoću preplitanja ljepote i funkcionalnosti, gdje se pečat savremenosti nečemu daje tako što se oslanja na istoriju, tradiciju jednog grada, kod nas se radi suprotno.

Banjaluka se svakim danom više i više gubi u tom svom, nazovi kompleksu većih milionskih gradova. Neki bi npr. banjalučki ćevap stavili u sam centar grada, stvorili od toga brend, napravili okruženje koje čuva patinu jer ona najviše stvara emociju i otvara vrata ka duši grada. Međutim, čini se da mi sva dostignuća i ideje zapadne kulture prihvatamo površno ili zdravo za gotovo.

Banjaluka ima sasvim pristojan broj arhitekata, dizajnera eksterijera među kojima sigurno ima dovoljan broj i onih koji se protive šablonizaciji i šarenizaciji, onih koji smatraju da montažne zgrade tržnih centara nisu zadnje dostignuće arhitekture. Kod nas “restaurirati nešto” znači ostakleniti sve, kao npr. u Gospodskoj ulici gdje su zgrade do pola savršeno moderna prodajna mjesta, a od pola višedecenijske ruševine.

Kada je u pitanju komercijalizacija – zakoni, propisi i kulturno naslijeđe ne postoje. Najveći problem jeste što niko u svemu tome ne vidi simptom još dubljeg poniranja u neku vrstu kolektivne zbunjenosti. Mi čak i ne prodajemo ono što imamo, mi to brišemo, stidimo se, potiremo u pozadinu zarad, čini se, one lažne, prazne spoljašnjosti čija uloga je jedino ta  da predstavlja materijalnu moć, a koju opet –  nemamo.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/mc-donalds-vs-banjalucki-cevap/||claudebot