Njima bi značilo mnogo!

Objavljeno: 12. 12. 2011 u 20:06h

Paketići. Prvo što pomislite kada ih neko spomene u ovo doba godine su djeca, slatkiši i ukrasi upakovani u vrećice ili kutije s likom Djeda Mraza. Zapitate li se nekad šta paketići znače djeci na Kosovu i Metohiji? Šta su paketići značili nama i našoj djeci u proteklom građanskom ratu?

Za njih su novogodišnji paketići oni koje sadrže osnovne stvari koje treba da ima jedno dijete. Četkica i pasta za zube. Sapun, štapići za uši i vlažne maramice. Tople zimske čarape i peškir. Grafitna i hemijska olovka. Bojice, sveske i slikovnica. Igračka. Razglednica grada iz kojeg šaljete paketić. Ikonica. Sve to stavite u kutiju za cipele i naglasite da li je paketić za dječaka ili djevojčicu. Napišite čestitku, nacrtajte srce. Podarite osmijeh bar jednom djetetu.

Ako Vas sadržaj paketića nije potresao ni na sekundu, ne morate dalje čitati tekst. Za one toplog srca slijedi priča o humanitarnoj akciji “Djeca Srpske djeci Kosmeta”.

Naša redakcija nije bila imuna na ovaj sadržaj i pokušali smo da damo svoj mali doprinos ovoj akciji. I Vi, ako još niste, možete uraditi isto. Akcija traje do 14. decembra a paketiće s navedenim sadržajem možete ostaviti u dekanatu Filozofskog fakulteta u kampusu svakim radnim danom od 8h do 16h.

Ovako je izgledao naš dan…

Jutro je bilo hladno i maglovito ali u glavi je bila samo jedna misao. Kupiti djeci najbolje što možemo. Nakon prve kupovine, zagrijale smo se, ili nam je možda samo bilo toplo oko srca. Radile smo pravu stvar. Među prvim poklonima bile su igračke.

Kupovina igračaka za djecu na Kosovu i Metohiji

Kad bi većina ljudi razmišljala kao naša koordinatorka Sanja Milanović, ovaj svijet bi bio bolji za sve nas.

“Odlučila sam da Novu godinu slavim u kući. Mislim da su paketići za ovu dječicu mnogo vrijedniji od jedne rezervacije u nekom klubu ili restoranu “, kaže Sanja.

Kupovina osnovnih higijenskih stvari za djecu

Ako kupujete stvari sebi ili svojoj porodici, možda se dvoumite da li kupiti ovo ili ono, iako vjerovatno znate šta Vam odgovara. Kad birate stvari za djecu o kojoj znate samo da im je pomoć neophodna i da su u teškoj situaciji, vjerujte, dvoumite se duplo više.

Ako se na trenutak vratimo u neko drugo, ružno vrijeme, svi ćemo se pronaći u riječima naše novinarke Maje Garače.

“Ovo me podsjeća na vrijeme rata. Tad sam bila mala. Sjećam se kad mi je mama iz Beograda donijela konzervu kole i kinder jaje, to mi je tad mnogo značilo. Čak smo se radovali kesici smokija, jer smo to u ratu rijetko kad imali”, prisjeća se Maja.

Slikovnice za djecu

Poslije dana provedenog u potrazi za stvarima, došlo je i vrijeme pakovanja.

Pakovanje paketića

Ono što nas je posebno obradovalo je “brdo” paketića u dekanatu Filozofskog fakulteta.

Paketići u dekanatu

U dekanatu su nam zaposlene pričale o odzivu ove humanitarne akcije.

“Prezadovoljni smo, poslali smo već 600 paketića na Kosovo i Metohiju. Akciji su se najviše odazvali studenti, profesori i srednjoškolci. “, kaže Sandra Simanović.

Na kraju, kad sve završite, bićete umorni i srećni. A osjećaj koji Vas obuzme, ne može se opisati. Reći ću Vam samo jedno – osjetite ga!

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/njima-bi-znacilo-mnogo/||claudebot