“Doprinos žena u izgradnji mira u BiH”

Objavljeno: 11. 12. 2011 u 13:48h

Javna tribina pod nazivom “Doprinos žena u izgradnji mira u Bosni i Hercegovini” održana je juče povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Tribina koja je organizovana  od strane Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, “Udruženih žena” Banjaluka u saradnji sa obrazovnom fondacijom TPO iz Sarajeva i organizacijom “Medica” iz Zenice, održana je u prostorijama NUB Republike Srpske.

Prisutnima su se obratile aktivistkinja Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, Vesna Stojanović, direktorica Helsinškog parlamenta Banjaluke, Dragana Dardić, Predsjednica “Udruženih žena” Banjaluka, Nada Golubović i novinarka, ali i aktivistkinja Milkica Milojević.

Javna tribina

One su govorile o ženama koje su od u periodu od 1905 do 2011. godine nagrađene Nobelovom nagradom za mir. Majka Tereza, Emily Greene Balch, Shirin Ebadi, Wangari Muta Maathai samo su neke od njih. Pričalo  se i o ženama BiH koje su takođe dale doprinos u izgradnji mira koji nije bio prepoznat od strane mnogih.

“Mir nije samo odsustvo rata, pod mirom se danas podrazumijeva život bez nasilja, ugroženosti, straha, život u društvu lične sigurnosti i socijalne pravde, u kome svaki pojedinac ima priliku da se razvija i doprinosi dobrobiti zajednice”, rekla je Milkica Milojević.

Ona je govoreći o ulozi žena u izgradnji mira u BiH dodala da su u ratu i prvim poslijeratnim godinama žene u BiH “definitivno izašle iz kuće”.

“Uslijedio je rad na jačanju ženskog preduzetništva, borbi protiv nasilja u porodici, ulasku žena u politiku, oružanih snaga i policije i sve je to bio proces izgradnje istinskog mira”, rekla je Milojević.

Nakon tribine održana je i  “simbolična šetnja za mir” u kojoj su se svi prisutni prošetali do Trga Krajine gdje su se organizatorke sastale sa ministarkom za porodicu, omladinu i sport Nadom Tešanović, kojoj su uručili svoj promotivni materijal.

Materijal šalje poruku mira i podsjeća na sve žene koje su svojim radom doprinjele da mnogi žive sigurnije i bolje. Ministarka Tešanović se zahvalila i poručila da će Ministarstvo pružati podršku i nastaviti saradnju sa organizatorima ovog događaja.

Uručivanje promotivnog materijala

Predsjednica “Udruženih žena” Banjaluka, Nada Golubović, kaže da je “simbolična šetnja za mir” planirana u deset gradova BiH.

“Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava organizovane su šetnje za mir u deset gradova BiH i ovaj događaj posvećen je ženama širom svijeta koje su dale  svoj doprinos u izgradnji mira”, rekla je Golubović.

Simbolična šetnja za mir

Helsinški parlament građana Banjaluka je organizacija koja podržava i stimuliše autonomiju i slobodu svih građana uključivanjem marginalizovanih društvenih grupa u demokratske procese, naročito žena i mladih.

“Udružene žene” Banjaluka je nevladina organizacija osnovana 16. avgusta 1996. godine. Kroz aktivnosti i projekte organizacija se zalaže za unaprijeđenje društvenog položaja žene i njeno pravo na život bez nasilja u porodici i javnom životu.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/doprinos-zena-u-izgradnji-mira-u-bih/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])