Ponovo pokrenut prvi banjalučki portal

Objavljeno: 27. 11. 2011 u 21:55h

Prvi banjalučki portal banjaluka.com ponovo je pokrenut danas od strane Centra za informatički razvoj – InfoARS u Banjaluci. Banjalučani će na jednom mjestu moći da dođu do svih informacija o svom gradu.

Izgled prvog banjalučkog portala - 1998. godina

Samu ideju o banjalučkom portalu pokrenuo je predsjednik Centra za informatički razvoj, Ranko Petrušić.

„Misija Centra za informatički razvoj je, kao što i samo ime kaže, razvoj informatičke pismenosti i kulture. Portal banjaluka.com je odlična šansa za lakše ostvarenje naše misije.“- rekao je Petrušić.

Portal će biti orjentisan uglavnom na vijesti iz Banjaluke. Teme koje će obrađivati su iz oblasti društva, kulture, ekonomije, sporta, magazina te najave događaja u Banjaluci. Pored tih vijesti publika će moći da čita i aktuelne blic vijesti iz BiH, regiona i svijeta. Zanimljiv je i dio sajta “posao Banjaluka” na kojem će građani moći da čitaju oglase za posao.

Na portalu trenutno radi grupa volontera koja je tokom protekla tri mjeseca prošla obuke iz pisanja i izvještavanja u online medijima te informatičku obuku za ovaj posao. Obuke su pripremale koordinatorica Sanja Milanović, urednica portala Biljana Stokić i predsjednik Ranko Petrušić.

„Neki od naših volontera nisu studenti novinarstva, te su treninzi koji se odnose na osnovne novinarske žanrove bili neophodni. Želimo da naši tekstovi budu autentični i kvalitetni.“  rekla je Milanović, te dodala „Informatička obuka je bila neophodna jer je informatička pismenost u našoj državi na veoma niskom nivou u odnosu na svijet. Nažalost, većina fakulteta ne pridaje važnost informatici, pa su studenti prisiljeni da stiču znanje samoinicijativno.”

Novinari volonteri koji su primljeni na konkursu koji je raspisao portal banjaluka.com spremni su za rad i već počeli s pisanjem prvih tekstova.

“Drago mi je da sam dio ove ekipe, jer je radna atmosfera opuštena i odlično funkcionišemo kao tim.” – kaže studentica četvte godine na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, Aleksandra Komljen.

Osnovni cilj je pružiti Banjalučanima informacije iz prve ruke i ne koristiti tehniku copy -paste, koja je postala prilično popularna u današnjem novinarstvu.

“Mislim da je takav portal pozitivan i potreban svim gradjanima Banjaluke, a i onima koje zanima bilo šta što je u vezi sa Banjalukom i dešavanjima u njoj. Nadam se da ce to biti ujedno i servis informacija Banjalučanima, a i sevobuhvatan informator za sve one koji žele da saznaju nešto više o Banjaluci i koji žele da je posjete.” – izjavila je Banjalučanka Sanja Stakić.

Otvaranje portala te samu ideju o banjalučkom portalu podržali su i novinari iz drugih online medija.

“U situaciji kada mediji vrlo obazrivo odlučuju koja će informacija biti objavljena a koja ne, veoma je važno da postoje alternativni kanali informisanja koji će objavljivanjem i produkcijom tačnih informacija da služe građanima da se bolje orijentišu u informativnom metežu. U tom smislu pozdravljam pokretanje vašeg portala i želim da uz vas građani Banjaluke ali i drugih gradova dobiju još jedan slobodan i informativan medij”, rekao je urednik online magazina Buka, Aleksandar Trifunović.

U dobroj atmosferi i dobrom duhu, uz podršku građana i drugih kolega novinara, novinari portala banjaluka.com nastavljaju davno započeti posao. Za sada  dio portala koji je pokrenut od 14. novembra, posao.banjaluka.com, zabilježio 4 184 posjete i  22 741 pregledane stranice. Ako uzmemo u obzir i to da je od danas  dostupan cijelokupni sadržaj portala moglo bi se reći da ga čeka blistava budućnost.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pokrenut-prvi-banjalucki-portal/||claudebot