Zimska doza adrenalina

Objavljeno: 26. 11. 2011 u 18:09h

Ko kaže da zima mora biti dosadna i hladna? Ako ste pomislili da Vas čeka još jedna obična, duga i hladna zima u našem gradu, prevarili ste se. Vrijeme je da se zagrijemo. Ovo može biti zima s pravom dozom adrenalina, dobrog provoda, druženja ali i zdravog života. A družiti se možemo svi, kako se to danas popularno kaže, od 7 do 77 .

Univerzitetski penjački centar

Na incijativu Penjačkog kluba ”Extreme”, Univerzitet u Banjaluci dodijelio im je prostor za opremanje prvog penjačkog centra u BiH. Namijenjen je svim građanima Banjaluke. Već dva mjeseca traju radovi na izgradnji penjačke sale u banjalučkom Univerzitetskom penjačkom centru u kampusu. Očekuju da bi do kraja ove godine radovi trebali biti završeni.

“Tempo radova je umjeren. Zadovoljni smo do sada urađenim poslom s obzirom na sredstva kojima raspolažemo i s obzirom da sve radimo sami uz pomoć naših volontera kao i uz nadzor stručnih lica. Sav materijal smo dobili putem donacija od građevinskih firmi koje su podržale naš projekat.” – kaže sekretar penjačkog kluba “Extreme”, Igor Vučić.

Radovi u toku

Penjanje spada u kategoriju ekstremnih sportova, ali je i vid rekreacije u kojem se kompletno tijelo aktivira i vježba. Mnogi ga nazivaju i “modernom gimnastikom”.

Neki ga smatraju opasnim.

“Ukoliko se pridržavamo nekih osnovnih pravila, opasnosti nema. Kompletna oprema je testirana na težini od dvije tone, što zaista ulijeva povjerenje i sigurnost prilikom penjanja.”- rekao je Vučić.

Za sve one koji se do sada nisu upuštali u ovakve i slične avanture, te ne znaju osnovna pravila, obezbijeđena je besplatna škola penjanja u klubu.

Svi koji su zainteresovani da na ovaj način uskoro upotpune svoje zimske dane mogu da dođu u prostorije Univerzitetskog penjačkog centra. Još uvijek nemaju tačno utvrđen plan rada, ali će uslovi sigurno biti prilagođeni uslovima života i prihodima građana.

“Studenti ali i neke druge kategorije kao što su na primjer nezaposleni, imaće pogodnosti u odnosu na ostale. Bićemo socijalno osjetljivi.”,  dodaje Vučić.

Studenti su prema dosadašnjim iskustvima najzainteresovaniji za ovaj sport, mada su tu i srednjoškolci kao i svi ljubitelji ovog sporta.

“Sviđa mi se ta ideja. Konačno da dobijemo i Univerzitetski penjački centar! Jako sam zainteresovana za ovaj sport tako da jedva čekam da krene s radom”, kaže studentica Vanja Šarić.

Sekretar Penjačkog kluba "Extreme", Igor Vukić

Da im kreativnosti i snalažljivosti pri prikupljanju sredstava ne nedostaje pokazali su i idejom da njihovi članovi samostalno nude usluge pri izvođenju visinskih radova. Tako na primjer, rade pranje prozora, staklenih površina, postavljanja reklama i slično a sav novac ulažu u unapređenje penjačkog kluba.

“Bilo je raznih situacija, od popravljanja reklama pa do ulaska kroz prozor zbog izgubljenih ili zaboravljenih ključeva. Sve što radimo, radimo volonterski i mi plaćamo članarinu kluba. Sav novac ulažemo u opremanje od penjališta u prirodi do sale. Nadamo se da će ministarstva pronaći razumijevanja za ovaj sport i za nas. ” – rekao je Igor Vučić.

Sportsko penjanje je nastalo krajem 1970. godine u Francuskoj. Na našim prostorima nije nailazilo na plodno tlo zbog ekonomskih razloga. Zatim je nastupila jedanaestogodišnja pauza tokom građanskog rata. Tek od 2001. godine ovaj sport ponovo zaživljava i kod nas. Danas, broj zainteresovanih za ovaj sport je u porastu tako da u Banjaluci imamo znatan broj penjačkih klubova.

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zimska-doza-adrenalina/||claudebot