Politička igra sa mašinovođama

Objavljeno: 23. 11. 2011 u 15:11h

Mašinovođe Republike Srpske vraćaju se sutra ujutro na posao poslije 44 dana štrajka, odlučeno je večeras na sastanku predsjenika RS Milorada Dodika i premijera RS Aleksandra Džombića sa predstavnicima mašinovođa Železnica RS. Željezničari bi trebali da budu na svojim mjestima sutra od sedam sati ujutro te da se željeznički saobraćaj u RS odvija punim kapacitetom.

Predsjednik RS je saopštio da je najvažnija stvar trenutno, neometano funkcionisanje željezničkog saobraćaja u RS, te povratak mašinovođa na posao sutra ujutro.

“Neće biti revanšizma prema mašinovođama. Nastavićemo sa razgovorima kako bi se riješila pitanja koja su suština, zbog čega je štrajk i otpočeo”, rekao je Dodik.

Predstavnik mašinovođa Radenko Marić  kaže da se mašinovođe ograđuju od bilo kakvih manipulacija političkih partija zbog nekih političkih razloga. Tvrde da nikoga nisu zvali, te da ovo nema veze s politikom već njihovim potrebama.

“Spremni smo da prihvatimo procedure utvrđivanja odgovornosti za svačije postupanje”, dodao je Marić.

Rešenju situacije mašinovođa doprinijeli su današnji mirni protesti u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” na kojim je Uprava “Željeznica RS” uručila radnicima otkaze zbog neopravdanih izostanaka s posla. Mašinovođe su zatražile razgovor s predstavnicima vlasti.

“Danas je trebalo da bude provedeno deset postupaka, a oni će biti nastavljeni i za sve ostale mašinovođe koji odbijaju da poštuju zakon, a samim tim i zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika” – saopšteno je iz Uprave ŽRS.

Na protestu se okupilo oko 200 ljudi. Mašinovođama su se pridružile penzionisane kolege, članovi Konfederacije sindikata RS, slučajni prolaznici, te predstavnici SDS-a, PDP-a, i DP-a Dragana Čavića i SDP-a BiH. Predstavnici ovi partija koji su za vrijeme protesta bili u poslaničkim klupama u Narodnoj skupštini RS, zatražili su pauzu od sat vremena kako bi pružili podršku mašinovođama.

Predsjednik parlamenta RS, Igor Radojičić, rekao je da ovaj potez opozicije dobija političku dimenziju te da to nije od pomoći radnicima jer na taj način prerasta u političku raspravu između pozicije i opozicije.

 “Drugo, po onom što mi znamo, obustava rada nije organizovana u skladu sa zakonom i vrlo je uznemirujuće ako bilo koja partija po poslanicima koji donose zakone na ovakav način direktno pruža podršku političkim aktivnostima. To je jako loše za ustavno-pravni sistem”, rekao je Radojičić.

U pismu upućenom predsjedniku RS, koje je okupljenim na protestu pročitao Milan Pejinović, mašinovođa koji je dobio otkaz, stoji da je “predsjednik RS jedina ličnost koja može da prekine haos u ŽRS”, a koji je, kako su kazali, nastao na temelju neznanja i politikantstva.

Inače, mašinovođe su tražile isplatu razlike u zaostatku dodatka na platu, koji se u stručnoj terminologiji naziva “kilometar”, kao i dalju isplatu “kilometra” po ranije utvrđenoj cijeni od 2,4 KM. Uprava ovu obustavu rada smatra nelegalnom.

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/politicka-igra-sa-masinovodama/||claudebot