Neradni dan u Republici Srpskoj

Objavljeno: 22. 11. 2011 u 19:58h

U Republici Srpskoj danas je neradni dan jer se obilježava Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH poznatijeg kao Dejtonski mirovni sporazum, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

Republički organi i organizacije neće raditi, kao ni organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Dejtonskim mirovnim sporazumom okončan  je rat u Bosni i Hercegovini i  parafiran je prije 16 godina, u bazi “Rajt Paterson” u Dejtonu, u Ohaju.  Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević parafirali su sporazum, a tri nedelje kasnije, 14. decembra 1995. godine, u Jelisejskoj palati u Parizu, zvanično su ga potpisali.

Ovim dokumentom Bosna i Hercegovina ustanovljena je kao država sa dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, i tri konstitutivna naroda.

Kreator sporazuma i njegovi potpisnici, predsjednici BiH, Srbije i Hrvatske, nisu više među živima. Orginalna verzija dokumenta, kako je otkriveno 2008. godine, izgubljena je, a sve zemlje potpisnice dokument tumače na svoj način.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra  da je rješenje krize u BiH vraćanje na izvorne principe ovog sporazuma, kao najbolje osnove postojanja države.

“Da nije bilo Dejtona, ne bi bilo ni BiH, ona bi morala da se raspadne; dok je Dejtona BiH je na bazi na kojoj može da živi, a nakon toga vjerovatno je nemoguće spasti njen integritet”, rekao je Dodik.

Hoće li se na ovaj dan slaviti praznik Republike Srpske i u narednih 16 godina, te kako će ga tumačiti sve tri strane, vrijeme će pokazati.

 

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/neradni-dan-u-republici-srpskoj/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])