Fudbal i ples najpopularniji

Objavljeno: 20. 8. 2014 u 15:59h

Fudbal za dječake i ples ili gimnastika za djevojčice najčešći su rekreativni sportovi za koje se mališani odlučuju, dok škole sporta nude niz aktivnosti od atletike i košarke do mačevanja i jahanja.

skola sporta

U školi sporta “Kasper” istakli su da djeca kod njih mogu birati između atletike, gimnastike, fudbala, košarke, rukometa, odbojke i plivanja.

“U saradnji sa banjalučkim klubovima bavimo se i mačevanjem, penjanjem na vještačku stijenu, jahanjem, organizujemo biciklijade, rolerijade, skijanje i još mnogo toga”, kazao je trener Filip Babić.

On ističe da tokom godišnjeg ciklusa djeca prolaze kroz sportove i motoriku u vezi sa tim sportom, upoznaju se sa njima i pronalaze afinitete.

“Tokom ljeta fokusirani smo na plivanje i treninge na otvorenom, a zimi uglavnom treniramo u dvorani, posjećujemo sportske kolektive i utakmice dvoranskog tipa, te odlazimo na skijanje”, naveo je Babić.

“Kasper” broji više od 200 polaznika, a Babić ističe da treneri moraju biti animatori, drugari, pedagozi te sprovoditi plan škole koji mora biti interesantan mališanima. On dodaje da je fizička aktivnost mališana između pet i deset godina veoma važan aspekt njihovog rasta i razvoja.

“Motorički razvoj podstiče emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj djece. Nedostatak fizičke aktivnosti uzrokuje niz problema kao što su gojaznost, deformitet kičmenog stuba i zglobova”, naveo je Babić.

U školi sporta “BL Klinci” trenutno trenira oko 30 mališana uzrasta od tri do devet godina. Škola ima bazne sportove, za dječake fudbal, za djevojčice ples ili korektivna gimnastika.

“Radimo i treninge koji obuhvataju koordinaciju, spretnost i slično. Nastojimo da povremeno uvodimo nove sportove, a biramo ih u zavisnosti od vremenskih prilika”, rekao je trener Predrag Majkić.

I Banjalučani smatraju da djeca od malih nogu treba da se bave sportom, što zbog zdravlja, to i zbog sticanja određenih navika i obaveza.

“Imam dvoje osnovaca i upisali smo ih na rekreaciju čim su za to izrazili želju. Djevojčica ide na latino ples, a dječak trenira karate”, kaže Banjalučanin Draško Kovačević.

Uloga roditelja

Predrag Majkić smatra da roditelji treba da usmjeravaju djecu na sportove, a zadatak trenera je da ih zadrže i kvalitetno rade sa njima.

“Sport je važan za psihofizički razvoj mališana, naročito danas kada su im nadohvat ruke računari, mobilni telefoni, video-igre i ostalo”, rekao je Majkić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/fudbal-i-ples-najpopularniji/||claudebot