Sadhana – svakodnevna duhovna praksa

Objavljeno: 31. 8. 2017 u 18:38h

Šta god da radimo, čime god da se bavimo ako želimo postići pozitivne rezultate potrebno je da uložimo energiju, vrijeme, trud i rad u to. Da budemo uporni, disciplinovani i da imamo jasan cilj. Tako je i sa sadhanom, svakodnevnom duhovnom praksom. Na taj način tijelo, um i dušu pročišćavamo, jačamo i dovodimo u stanje harmonije i mira. U kundalini jogi postoji nekoliko vrsta sadhana koje nam je Jogi Bađan ostavio, ali mi možemo po svom izboru, u skladu sa sobom i svojim mogućnostima osmisliti i ličnu sadhanu, onu koja nam najviše odgovara. Jedna klasična sadhana može ovako da izgleda ukoliko je radimo ujutru: ustanemo, pripremimo se za početak vježbanja, otpjevamo mantru Ong Namo Guru Dev Namo, uradimo jednu ili dve kratke pranajame, dve ili tri vježbe za zagrijavanje tijela, zatim odradimo jednu kompletnu kriju, opustimo se 10-15 minuta i potom uradimo meditaciju. Završimo sa pjevanjem mantre Sat Nam. Naravno, ovakvu sadhanu možemo odraditi i u nekom drugom dijelu dana kada smo u mogućnosti da izdvojimo vrijeme za to. Naša duhovna praksa kojoj smo posvećeni svaki dan može da podrazumijeva i rad samo jedne meditacije od 11 ili više minuta (22, 31 ili 62 minuta). Sve što nas povezuje sa našom dušom, što budi osjećaj ljubavi i radosti u nama i daje nam mir može biti dio sadhane, a to može biti bilo koja molitva, mantra, afirmacija, bilo koja fizička vježba. Čak i samo da se umirimo, sjedimo u tišini, pratimo svoje disanje i osluškujemo zvukove oko nas koje čujemo dio je našeg ličnog rasta i razvoja, naše duhovne prakse.

Šta je sadhana?

Sadhana je svakodnevna duhovna praksa, samo-disciplina koja nam daje dovoljan nivo energije da bismo ljepše i kvalitetnije živjeli svaki novi dan našeg života. Takođe, pod sadhanom se podrazumijeva bilo koja duhovna disciplina koja se radi bilo kad u toku dana. Sa sadhanom čistimo podsvjest, oslobađamo se svih obrazaca i uvjerenja koja nam više nisu korisna i povezujemo se sa božanstvom koje se nalazi unutar svakoga od nas. Otkrivamo ljepotu svoje duše i osjećamo vlastitu snagu. Razvijamo saosjećanje i blagost. Čistimo svoj um i usmjeravamo njegovu pažnju na ono što je zaista bitno. Uz pomoć sadhane uzdižemo se iznad ograničenja našeg ega i uspostavljamo kontrolu nad sobom i vlastitim životom.

Koje je najbolje vrijeme za praktikovanje sadhane?

Najbolje vrijeme za sadhanu jesu rani jutarnji sati u periodu od 4-7 ujutru, jer tada ima najviše prane, životne energije, najviše smo prijemčivi za pozitivne vibracije, slabi se uticaj podsvjesti na naš život i Sunce je u dobrom položaju sa Zemljom. Takođe, još jedno dobro vrijeme kada možemo raditi sadhanu jeste period od 4-7 časova posle podne. Idealno bi bilo da sadhana traje dva i po sata, ali zbog ubrzanog tempa života i svakodnevnih obaveza koje treba da ispunimo to je najčeše teško postići. Zbog toga dovoljno je ako i nekoliko minuta svoga vremena u toku dana izdvojimo za duhovnu praksu. I kroz tih nekoliko minuta povezaćemo se sa svojom dušom i suštinom.

Kako se pripremamo za sadhanu?

Dva sata pre početka ne treba jesti teško svarljivu hranu kako bismo rasteretili organizam, omogućili bolji protok energije kroz tijelo i usmjerili maksimum energije na ono što radimo, a ako planiramo da radimo sadhanu ujutru, noć pre ne treba jesti tešku hranu. Takođe, još jedna stvar koja nas odlično priprema za jutarnju sadhanu jeste tuširanje hladnom vodom koje jača nervni sistem i podstiče proces detoksikacije, s tim da hladna voda ne ide direktno na butine i polne organe. Oblačimo se u udobnu odjeću, po mogućnosti bijele boje ili svjetlijih boja da bismo pojačali sjaj aure (zaštitno polje oko našeg tijela). Prostor u kom vježbamo potrebno je da bude čist, prozračan i smješten negdje gdje nas niko neće ometati. Prostirka na kojoj sjedimo dobro bi bilo da bude od prirodnog materijala poput vune ili pamuka, jer na taj način se izolujemo od elektromagnetnog polja zemlje i sprečavamo gubitak energije. Pre početka korisno je da popijemo čašu vodu i možemo je piti i u toku samog vježbanja. Svaku kundalini joga praksu započinjemo sa pjevanjem Adi mantre ONG NAMO GURU DEV NAMO („Klanjam se Božanstvu koje se nalazi unutar mene“) i završavamo sa mantrom Sat Nam („Ja sam Istina“). Pre nego počnemo raditi kriju (set fizičkih vježbi koji se radi određenim redosledom), jako je važno da zagrijemo tijelo sa jednom ili više vježbi za zagrijavanje tijela.

Možda nam se čini previše teško ili komplikovano da ovako nešto radimo ili nemoguće da odvojimo jedan dio vremena samo za sebe i za ono što našem tijelu i duši koristi, ali to je samo naše ubjeđenje kojeg je potrebno da se oslobodimo ukoliko želimo da što kvalitetnije i uspješnije proživimo svaki dan našeg ovozemaljskog života. Važno je da počnemo i da smo posvećeni tome što radimo. Kad god i šta god. Izbor je naš.

 „… Sadhana je lični proces iz kojeg izlazi ono najbolje u nama.“

Jogi Bađan

Grlite i ljubite svoju dušu!

Broj pregleda: 5557

Autor

Slika Gorjana Malešević

Gorjana Malešević (Satya Kirin Kaur) je prvi sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Bosni i Hercegovini. Njeno kundalini putovanje je počelo 2015. godine na Beogradskom joga festivalu kada se prvi put upoznala sa Kundalini jogom bivajući odmah privučena njenom snagom i energijom. Završila je KRI Teacher Training u Rishikeshu, u Indiji sa učesnicima iz 26 zemalja svijeta kod jedne od najvećih učitelja Gurmukh Kaur Khalse (Golden Bridge Yoga, Los Angeles) koja je podučavala kundalini jogu mnoge slavne ličnosti iz svijeta Holivuda poput Madone. Sindi Kreford, Al Paćina, Red Hot Chili Pepers, a mnogi od njih su i danas aktivni članovi njene škole. Pored Gurmukh, učiteljski trening su vodili i njen suprug Gurushabad i još nekoliko učitelja iz Amerike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/sadhana-svakodnevna-duhovna-praksa/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot