Kundalini joga – Joga naše duše

Objavljeno: 17. 8. 2017 u 13:53h

Većina nas se ako ne praktično onda putem medija ili kroz iskustvo prijatelja susrela sa terminom “joga”. Sama riječ joga znači jedinstvo. Ujedinjenje naše individualne svijesti, naše svijesti kao pojedinca sa univerzalnom, kosmičkom sviješću. Jedna od vrsta joge koja je veoma popularna u svijetu i koja brzo daje rezultate je kundalini joga.

Kundalini joga je beskrajan izvor univerzalnog znanja i moći. Zbog toga je hiljadama godina bila obavijena velom tajne kako se ta moć ne bi iskoristila u pogrešne svrhe i prenosila se isključivo verbalnim putem sa učitelja na učenika, tek nakon što je učenik pokazao dovoljno samodiscipline i skromnosti, a za to mu je trebalo i po nekoliko godina da bi konačno od učitelja dobio određene krije i meditacije koje može da praktikuje.

Jogi Bađan je prvi čovjek koji je javno sa ljudima podijelio ovo drevno znanje kada je šezdesetih godina prošlog vijeka u Americi održao prvi javni čas kundalini joge.

Kundalini joga nije religija, ona je sveta nauka koja može da se dokaže naučnim putem, jer svaka krija proizvodi tačno određene efekte u našem tijelu i umu za koje je namijenjena.

Ovo nije samo joga za tijelo i um, ovo je joga naše duše koja pokreće sve unutrašnje resurse koji su nam potrebni da bismo živjeli zdrav, sretan i ispunjen život.

Kundalini joga je veoma moćna duhovna tehnika za širenje svjesnosti i to je ono što nam je najpotrebnije, jer kad proširimo svoju svijest tada mnoge stvari dolaze na svoje mjesto bez da mi išta činimo. Sama svjesnost osvježava i unosi brojne promjene postavljajući stvari na svoje mjesto.

Sa kundalini jogom budimo kundalini energiju koja je smještena u dnu kičmenog stuba. To je kreativna, stvaralačka energija koja putuje iz donjih čakri u gornje, sve do krunske čakre na tjemenu glave i kad se to desi tada je osoba potpuno duhovno oslobođena i energetski usklađena. Kundalini joga je namijenjena ljudima koji žive običan, svjetovni život, koji imaju svoje dnevne obaveze, djecu, porodicu, prijatelje, kako bi se svakodnevni život uljepšao i olakšao, kako bi dobio jednu novu dimenziju življenja sa što više ljubavi, radosti i istinskog smisla.

Kundalini joga preporađa cijelo naše biće, skida sloj po sloj suvišnih naslaga koje zamagljuju unutrašnji vid od spoznaje ko smo mi zaista i koliko smo moćni. Jača nervni i imuni sistem kao i 72 000 energetskih kanala koji prolaze kroz cijelo tijelo, balansira rad žljezdanog sistema i svih drugih sistema u tijelu kao i rad deset energetskih tijela, pročišćava krv, proširuje kapacitet pluća, podstiče cirkulaciju, čisti podsvjest, jača intuiciju i samopouzdanje, poboljšava kreativnost.

U kundalini jogi radimo krije (setovi vježbi koji se radi određenim redom i proizvode određene efekte) kao što su Krija za nova pluća i cirkulaciju, za bubrege i detoksikaciju, za fleksibilnost i kičmu…

Takođe, rade se i meditacije koje čiste podsvjest i stimulišu prednji deo mozga koji je odgovoran za razvoj naše ličnosti (Meditacija za iscjeljenje fizičkog, mentalnog i emocionalnog tijela, Meditacija za smireno srce, za privlačenje ljubavi u život, za jačanje intuicije, za oslobađanje od zavisnosti, za prosperitet, za buđenje unutrašnjeg iscjeljitelja). U kombinaciji sa krijama i meditacijama rade se i mudre (određeni položaji ruku koji usmjeravaju energiju u odgovarajućem smjeru i stimulišu mozak), mantre koje se pjevaju, a imaju za cilj podstaći aktivnost talamusa i hipotalamusa i pranajame, vježbe disanja.

Kada kundalini jogi pristupimo otvorenog srca i uma, sa poštovanjem od nje ćemo dobiti sve što nam je potrebno da bismo zasijali punim sjajem.

Ljubav i svjetlost svima,

Gorjana Malešević, sertifikovana učiteljica Kundalini joge

Broj pregleda: 5103

Autor

Slika Gorjana Malešević

Gorjana Malešević (Satya Kirin Kaur) je prvi sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Bosni i Hercegovini. Njeno kundalini putovanje je počelo 2015. godine na Beogradskom joga festivalu kada se prvi put upoznala sa Kundalini jogom bivajući odmah privučena njenom snagom i energijom. Završila je KRI Teacher Training u Rishikeshu, u Indiji sa učesnicima iz 26 zemalja svijeta kod jedne od najvećih učitelja Gurmukh Kaur Khalse (Golden Bridge Yoga, Los Angeles) koja je podučavala kundalini jogu mnoge slavne ličnosti iz svijeta Holivuda poput Madone. Sindi Kreford, Al Paćina, Red Hot Chili Pepers, a mnogi od njih su i danas aktivni članovi njene škole. Pored Gurmukh, učiteljski trening su vodili i njen suprug Gurushabad i još nekoliko učitelja iz Amerike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/kundalini-joga-joga-nase-duse/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot