Budućim vlasnicima pasa

Objavljeno: 12. 8. 2016 u 14:34h

Primjećujete preslatke, razigrane čupavce u šetnji sa svojim vlasnicima? Rado posjećujete prijatelje koji ih već imaju, jer vam se vesele i donose svoje igračke? Čini se da razmišljate o mogućnosti da imate kućnog ljubimca. Prije nego što preuzmete na sebe obavezu i obećate mu da ćete i u dobru i u zlu brinuti o tom nježnom, odanom biću, razmislite o sljedećem. Najprije će taj lajavi čupavac ući u vaše dvorište, pa u vaš dom, zatim u vašu spavaću sobu a na kraju (ili na početku) prisvojiće dio vašeg srca. Zauvijek. Ali to nije ono najgore. Kakva god da ste osoba, vaš pas će od vas napraviti još bolju. Jeste li zaista spremni na takvu avanturu. Ovdje smo pomenuli samo najvažnije što odgovoran vlasnik, zauzvrat,  treba da pruži svom kućnom ljubimcu. Međutim ako pitamo bilo kojeg kućnog ljubimca šta on zapravo želi od svog vlasnika i svoje porodice, odgovor je jedinstven i mudar. Naš pas od nas želi samo jedno –pažnju, pažnju i opet pažnju. Jer kad ima našu pažnju , onda će imati i ljubav i sve što mu treba.

Smještaj i ishrana

O ishrani psa treba voditi računa naročito u mladom dobu kada su potrebni i dodaci ishrani u vidu vitamina, minerala i slično. Namirnice koje mi koristimo za ishranu mogu značajno uticati na zdravlje nekih pasa, najčešće u formi teško izlječivih alergija nepoznatog uzroka. Sa druge strane, jako je važno da pas održava predviđenu tjelesnu težinu za svoju konstituciju. Dugi usamljeni dani u nekom ćošku dvorišta su nehuman tretman prema nekome kome ste vi cjeli svjet, a dovode i do neželjenih ponašanja i navika. Ako boravi napolju, potrebno je psa povremeno uvoditi u vaš životno prostor kako bi bio u društvu porodice kojoj i pripada.

Zdravlje psa

Jedina obavezna vakcina po zakonu je protiv bjesnila.  Uobičajeno je i preporučljivo da pse štitimo i vakcinama protiv drugih zraznih oboljenja, jer za slučaj da dobiju neke od ovih zaraznih bolesti najvjerovatnije će imati ozbiljne posljedice. Psa tokom cjelog života moramo štititi od unutrašnjih i vanjskih parazita, a naročito od krpelja. Psi se često ili povrijede ili jednostavno razbole. Tada više nego ikad trebaju podršku i brigu, pa i značajna finansijska sredstva. Ljeti i zimi pri ekstremnim temparatrama psi imaju posebne potrebe i treba da se prikladno zaštite. Redovne posjete veterinaru doprinjeće boljem zdravlju kućnog ljubimca.

 Šetnja psa

Šetnja je centralni događaj u životu psa, ključ njegovog mentalnog i fizičkog zdravlja. Šetnja nije igra u parku sa drugim psima, šetnja nije samo jurcanje kako bi se potrošila energija niti ima svrhu obavljanja toaleta. Šetnja ima svoju strukturu i sadržaj. Vremenska dužina šetnje naravno zavisi  od potreba vašeg psa, vremenskih uslova i slično, ali potrebna je svakog dana. Psi na dnevnoj osnovi ,takođe, imaju potrebu da se mentalno angažuju, igraju, da se kreću napolju izvan uobičajenog okruženja, druže sa ostalim psima, da istražuju i posmatraju svijet oko sebe. Čipovanje psa je zakonska obaveza koja je ekstremno korisna u slučaju da se pas jednostavno izgubi, što se najčešće dešava u šetnji.

Odgoj psa

Od prvog dana boravka u domu, kućni ljubimac uči vaša pravila ponašanja u čemu vi imate primarnu ulogu i odgovornost. Prvih nekoliko dana i mjeseci zajedničkog života je ključno u sticanju korisnih navika, učenju komunikaciji, sticanju povjerenja u vas i u svijet u kojem živimo, socijalizaciji, te razvoju vašeg drugarskog odnosa. Tada na dnevnoj osnovi pratite rekacije i ponašanje vašeg psa te ga aktivno vodite kroz taj proces. Iz tog procesa proizlazi odnos poštovanja i povjerenja koji je uz prikladnu obuku, osnova poslušnosti.

Higijena psa

Psi kao i mnoge druge životinje sami vode računa o svojoj higijeni. Međutim kako naš kućni ljubimac živi u našoj nepsrednoj blizini, potrebno je da mu i mi pomognemo u tome. Mnoge pasmine i mješanci  imaju potrebu redovnog šišanja, četkanja krzna i slično. Korisno je oprati i posušiti šape kad se vratimo iz šetnje, pregledati krzno i provjeriti ima li krpelja koji traže svoj put prema nježnim djelovima kože. Povremeno se psima  uši operu nekim medicinskim sredstvom  koje je tome namjenjeno.  Ako pas nije jako aktivan ili se kreće po mekanim površinama, redovno mu se sjeku noktići.

Izbor psa-udomite!

Naravno da podržavamo i preporučujemo udomljavanje pasa iz vaših lokalnoh prihvatilišta. Svi psi, rasni i mješanci, će vam jednako zagrijati srce, a mogu  naučiti i pružiti sve što se očekuje od kućnog ljubimca. Da ne spominjemo tiho uzbuđenje dok iščekujete da vidite kako će izgledati i kakav će pas postati vaš mješnac kada naraste. Sudbina pasa u prihvatilištima je neopravdano, nezasluženo i neizvjesno pitanje samog života.

Ako pored svega i dalje želite i mislite da možete preuzeti odgovornost i održati obećanje da ćete o svom kućnom ljubimcu brinuti do kraja njegovog života, onda vam čestitamo. Na najboljem ste putu da budete savjestan vlasnik sretnog kućnog ljubimca. Sada vas možemo počastiti i jednom tajnom. Svaki trud koji uložite i trenutak vremena koji podjelite sa vašim kućnim ljubimcem ubrzo postaje posebna  radost i jedinstveno zadovoljstvo  kakvo doživite samo onda kada vas te oči gledaju i pričaju nezaboravnu priču koju jedino vi razumijete. To vam niko ne može opisati, ali mi vam stojimo na raspolaganju da to i ostvarite, u ime i za ljubav naših kućnih ljubimaca koji su nas naučili da psi zaslužuju svako poštovanje i trud.

Autor: Suzana Spasojevic, Odgoj i obuka pasa Banjaluka

Broj pregleda: 4642

Autor

Slika Suzana Spasojević

Suzana Spasojević, po zanimanju diplomirani pravnik i trener pasa. Neobična kombinacija interesa, koja zapravo pruža mogućnost da se na sveobuhvatan način pristupi učešću pasa u našem društvu i životu. Najvažnija sporedna stvar na svijetu, dovela je i do formalnog pohađanja raznih seminara i obuke tokom dugog niza godina pa tako i do zvanja trener pasa. U našoj sredini postoji veliki nedostatak svijesti o psima, njihovom značaju i gotovo neograničenim mogućnostima pozitivnog učešća u životu čovjeka. Neophodno je raditi prije svega na edukaciji vlasnika pasa te odgoju i obuci pasa kao prevenciji svim drugim problemima. Ovaj blog posvećujemo psima kroz edukaciju njihovih vlasnika, ljubitelja životinja i svih drugih ljudi koji na ovaj ili onaj način imaju uticaja na dobrobit naših čupavih saputnika.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/buducim-vlasnicima-pasa/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot