Kundalini joga: Dobrobiti meditacija u kundalini jogi

Objavljeno: 12. 10. 2017 u 14:16h

Um je izvan vremena i prostora i sastavljen je iz mnogo dijelova. Neprestano je ispunjen raznoraznim mislima koje se kreću velikom brzinom. Jako je bitno za naše fizičko i psihičko zdravlje da svi dijelovi uma budu u harmoniji i da rade zajedno. U suprotnom se uplićemo u mrežu raznoraznih misli, počinjemo da igramo igre uma i naše ponašanje postaje automatsko i reaktivno.

Nismo u stanju da uspostavimo kontrolu nad sobom i onda se vrlo brzo razvijaju razne vrste psihoza, neuroza i štetnih navika koje počinju da kreiraju naš život. Sve to dovodi do nezadovoljstva u nama samima i do toga da mislimo da su drugi ljudi odgovorni za sve naše probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo. Da bismo se oslobodili svega ovoga i živjeli ispunjen život sa svim njegovim ljepotama potrebno je da svjesno ovladamo svojim umom i da ga usmjerimo u željenom pravcu. U tome nam mogu pomoći meditacije iz kundalini joge koje su jako moćne i brzo daju pozitivne rezultate.

Šta je to meditacija i koje su njene dobrobiti?

Meditacija je proces čišćenja i opuštanja uma koji nas povezuje sa našom Dušom. Sa meditacijom čistimo podsvjest od svih vrsta strahova, blokada i negativnih emocija i što je jako važno sprečavamo stvaranje novog podsvjesnog sadržaja.

Jedna jako bitna stvar koju postižemo redovnim meditiranjem jeste razvijanje i unapređenje prednjeg dijela mozga koji kontroliše cijelu našu ličnost.

A u kundalini jogi postoje i meditacije u kojima se izgovaraju mantre i one direktno utiču na gornje nepce u ustima stimulišući energetske kanale koji su tu smješteni.

To je takođe sjedište hipotalamusa i talamusa čijom se stimulacijom umiruje um. Sve meditacije podmlađuju tijelo i pozitivno utiču na vid i sluh. Hormon stresa kortizol se smanjuje dok se hormon sreće serotonin i hormon dugog života melatonin povećavaju.

Uz pomoć meditacija razvijamo jasan fokus i koncentraciju, usmjereni smo na ono što je zaista bitno i sve ciljeve i želje sa lakoćom ostvarujemo bez osjećaja unutrašnjeg pritiska. Postajemo svjesniji i sve više živimo život iz centra moći sadašnjeg trenutka. Osjećaj mira se širi cijelim našim bićem.

U kundalini jogi se praktikuje da se svaka meditacija radi jedno određeno vrijeme kako bi se postigli odgovarajući rezultati tokom same meditacije i nakon nje.

  • 3 minuta: utičemo na cirkulaciju, hemijski sastav krvi i elektromagnetno polje oko našeg tijela.
  • 11 minuta: mijenja se nervni i žljezdani sistem.
  • 22 minuta: dovodi se u ravnotežu rad sva tri uma (Negativni, Pozitivni i Neutralni) i oni počinju da rade zajedno.
  • 31 minut: utičemo na auru, um i sve ćelije u tijelu.
  • 62 minuta: spoljašnja (pozitivna) projekcija i podsvjest su integrisani.
  • 2 sata i 30 minuta: sve dobrobiti od meditacije su sačuvane u podsvjesti i Univerzalni um okružuje podsvjesni um.

Sve meditacije mogu da se rade 40, 90, 120 ili 1000 dana kako bismo promijenili štetne navike koje upravljaju našim životom. Mijenjajući navike mijenjamo i vlastitu sudbinu.

  • 40 dana: uklanjamo staru naviku i zamjenjujemo je novom.
  • 90 dana: učvršćujemo novu naviku.
  • 120 dana: počinjemo da živimo novu naviku, primjenjujemo novi oblik ponašanja.
  • 1000 dana: u potpunosti je nova navika ukorijenjena u našu podsvjest.

“Molitva je stanje fokusiranog uma gdje čovjek priča sa Bogom. Meditacija je stanje potpuno čistog i prijemčivog uma gdje Bog priča sa čovjekom”, Jogi Bađan.

Ljubav, radost i svjetlost svima,

Gorjana

Banjaluka.com

Broj pregleda: 7051

Autor

Slika Gorjana Malešević

Gorjana Malešević (Satya Kirin Kaur) je prvi sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Bosni i Hercegovini. Njeno kundalini putovanje je počelo 2015. godine na Beogradskom joga festivalu kada se prvi put upoznala sa Kundalini jogom bivajući odmah privučena njenom snagom i energijom. Završila je KRI Teacher Training u Rishikeshu, u Indiji sa učesnicima iz 26 zemalja svijeta kod jedne od najvećih učitelja Gurmukh Kaur Khalse (Golden Bridge Yoga, Los Angeles) koja je podučavala kundalini jogu mnoge slavne ličnosti iz svijeta Holivuda poput Madone. Sindi Kreford, Al Paćina, Red Hot Chili Pepers, a mnogi od njih su i danas aktivni članovi njene škole. Pored Gurmukh, učiteljski trening su vodili i njen suprug Gurushabad i još nekoliko učitelja iz Amerike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/kundalini-joga-dobrobiti-meditacija-u-kundalini-jogi/||claudebot