Kundalini joga: Najčešće zablude o kundalini jogi

Objavljeno: 28. 9. 2017 u 11:10h

Riječ kundalini joga se dosta često povezuje sa prosvjetljenjem, religijom i seksom, ali to je joga svjesnosti i glavni cilj joj je podizanje nivoa svijesti kod ljudi kako bi se živio zdrav, sretan i ispunjen život. Ova joga ima širok spektar svog djelovanja i blagodeti koje proizvodi u tijelu, umu i duši. Prije svega daje nam osjećaj širenja vlastitog bića, otkriva snagu koja se krije duboko u nama i jača snagu volje, oslobađa nas od svih ograničenja koja nam um nameće i usmjerava fokus na ono što je zaista bitno u životu ne dozvoljavajući da neko ili nešto sa nama upravlja. Mi postajemo gospodari svog života živeći svjesno svaki svoj dan i stvarajući novi, ljepši i prosperitetniji život.

Kundalini joga i prosvjetljenje

Cilj kundalini joge jeste pokretanje uspavane kundalini energije koja je smještena u dnu kičme. I kada se to desi mi dostižemo stanje čiste i beskrajne svjesnosti koja prevazilazi granice uma, ali bez obzira na to primarni cilj kundalini joge nije prosvjetljenje koje može da se desi i ako praktikujemo i neki drugi oblik joge ili neku drugu tehniku. Međutim, prije buđenja ove energije u tijelu potrebno je da se pročistimo od svih negativnih emocija koje su se sakupljale u nama tokom života, da osvjestimo i odbacimo sva negativna uvjerenja sa kojima smo dugo živjeli, a koja nam više nisu korisna. Čisto srce i bistar um omogućava da se moćna sila probuđene kundalini energije na adekvatan način kanališe unutar tijela i usmjeri u odgovarajućem smjeru. Još jedna jako bitna stvar prije pokretanja kundalini energije je da imamo jak nervni sistem što se postiže redovnom praksom kundalini joge koja istovremeno jača tijelo, um i dušu.

Kundalini joga i religija

Možda na prvi pogled može da se učini da kundalini joga ima veze sa religijom, ali to nije tako iz razloga što je ona univerzalna, praktična i svi mogu da je vježbaju bez obzira kojoj religiji pripadaju. Osoba može sasvim normalno da ide u crkvu, džamiju ili sinagogu, da slijedi običaje svoje religije dok u isto vrijeme praktikuje kundalini jogu ili neku drugu vrstu joge. Kundalini joga uzdiže naš duh, uravnotežuje tijelo, um i dušu i njen fokus je na osvješćivanju Božanstva koje se nalazi u nama. Ne nameće nikakva vjerovanja koja nisu bazirana na našem ličnom iskustvu. Daje prednost onome što doživimo i spoznamo unutar sebe.

“Da li je joga religija? I jeste i nije. U religiji morate vjerovati u nešto, a u jogi morate iskusiti ono u šta želite vjerovati”, Jogi Bađan.

Kundalini joga i seks

Kundalini joga djeluje na sve čakre (centri svijesti u tijelu) oživljavajući  kvalitete svake čakre i njihove vrline i prednosti. Druga po redu je sakralna, seksualna čakra. Vježbama i meditacijama ona se dovodi u balans pretvarajući seksualnu energiju u kreativnu i stvaralačku. Na taj način možemo da stvorimo život kakav želimo da živimo u svoj njegovoj ljepoti i raskoši i da se poput vode krećemo slobodno i lagano, u svom vlastitom ritmu. Pospješujući rad druge čakre jača se seksualna potencija i seksualni život postaje kvalitetniji. Ovo je jedna od dobrobiti kundalini joge, ali nikako njen glavni cilj.

Ljubav, radost i svjetlost svima,

Gorjana

Banjaluka.com

Broj pregleda: 9569

Autor

Slika Gorjana Malešević

Gorjana Malešević (Satya Kirin Kaur) je prvi sertifikovani učitelj Kundalini joge (Kundalini Research Institute, USA) u Bosni i Hercegovini. Njeno kundalini putovanje je počelo 2015. godine na Beogradskom joga festivalu kada se prvi put upoznala sa Kundalini jogom bivajući odmah privučena njenom snagom i energijom. Završila je KRI Teacher Training u Rishikeshu, u Indiji sa učesnicima iz 26 zemalja svijeta kod jedne od najvećih učitelja Gurmukh Kaur Khalse (Golden Bridge Yoga, Los Angeles) koja je podučavala kundalini jogu mnoge slavne ličnosti iz svijeta Holivuda poput Madone. Sindi Kreford, Al Paćina, Red Hot Chili Pepers, a mnogi od njih su i danas aktivni članovi njene škole. Pored Gurmukh, učiteljski trening su vodili i njen suprug Gurushabad i još nekoliko učitelja iz Amerike.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

1 komentar

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Komentari na clanak: Kundalini joga: Najčešće zablude o kundalini jogi

  1. Gorjana

    Vaše je mišljenje proizvod tuđih priča. Nije utemeljeno na Vašem ličnom iskustvu.

    Prikaži/sakrij komentare

    Prijavi komentar

    Spam
    Reklama
    Vrijeđanje

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/kundalini-joga-najcesce-zablude-o-kundalini-jogi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot