Banjalučki fotograf Siniša Ninković Ninx: Obrazovanje je temelj za kvalitetan rad!

Objavljeno: 11. 1. 2017 u 00:09h

Trenuci ovjekovječeni fotografijom ostaju za cijeli život, da nas iz požutjelih albuma i između izbledjelih okvira podsjećaju na neke davne momente. Vješto urađena fotografija zahtijeva umijeće pravog majstora, koji prije svega mora posjedovati  talenat, obrazovanje i iskustvo.  Upravo sve one kvalitete koji opisuju i banjalučkog fotografa Sinišu Ninkovića Ninxa.

U svijet fotografije ušao sam 2004. godine. Kao što sam i na RTRS-u na kojoj radim od 2001. godine išao stepenicu po stepenicu, tako je bilo i sa fotografijom. Od 2004. godine počeo sam ići na terene sa starijim kolegama, da im pomažem, asistiram.  To mi je bilo zanimljivo, prije svega jer mi je to pružalo priliku da naučim nešto više o fotografiji. Dvije godine sam išao sa njima, prodavao fotografije, nosio svjetlo itd. Znači, krenuo sam baš od nule, rekao je Ninx.

Nakon dvije godine Ninx je počeo samostalno raditi. I, to sa film aparatom, za koji kaže da, iako nije bio jednostavan za rad, imao je posebne čari.

Dosta kolega, mladih fotografa koji se sad počinju baviti ovim poslom nemaju osjećaj šta znači raditi na film aparatu, jer sada kada uradiš 2. 000 okidanja, lako je izabrati 200 najboljih. Dvije i po godine radio sam sa film aparatom, a onda  je krenula digitalizacija koja je, bar po mom mišljenju upropastila fotografiju, jer koliko god je dobro da ti vidiš šta si uslikao na displeju toliko i nije jer se fotografije rijetko izrađuju. A, sva ta draž film fotografije je upravo u tome, da dok ne izradiš film ne znaš šta si uslikao, dodao je Ninx.

Iako je fotografiju kao zanat već izučio, Ninx je smatrao da to nije dovoljno. Upravo zato je 2009. godine upisao Akademiju umjetnosti u Banjaluci.

Moj stav je bio i ostao da se svaki posao treba naučiti raditi po pravilima, da bi se ta pravila, iz ovog ili onog razloga mogla kršiti. S obzirom na to da kod nas nema smjera fotografije, upisao sam kameru, jer mi je  to zbog televizije bilo usko vezano. Uporedo sa studiranjem bavio sam se fotografijom i završio u roku. Smatram da je obazovanje dobar temelj za kvalitetan rad, jer kao i kada se gradi kuća možemo ga nadograđivati. Ako je loš temelj, srušiće se, kad tad. Takođe, važno je napomenuti da skupa oprema i krilatica „srediću to u fotošopu“ nije mjerilo kvalitetnog rada, jer za dobrog fotografa potrebno je mnogo više,  istakao je Ninx.

Objektivom aparata ovog banjalučkog fotografa ovjekovječeno je preko 300 vjenčanja, svečanosti i drugih promotivnihdogađaja. Prema Sinišinim riječima, najveći izazov u fotografiji je nedostatak vremena. To je zapravo ono što razdravaja profesionalca od amatera.

Lako je napraviti dobru foto priču kada su idealni uslovi za fotografisanje. Međutim, u većini slučajeva nedostatak vremena je ograničavajući faktor. I tu se na muci poznaju junaci. Na primjer, kod poziranja mladenaca fotograf najčešće ima manje od sat vremena da napravi set od 20tak kvalitetnih fotografija. S druge strane mladenci imaju svoja očekivanja i vrlo često zahtijevaju brzinu i spretnost. Zbog toga je izbor fotografa veoma bitan jer ovi događaji u životu nemaju reprizu, dodao je Ninx.

Ljubav prema ovoj umjetnosti, ono je što našeg sagovornika vodi putem koji spaja talenat, obrazovanje i vještinu. Ali i osjećaj zadovoljstva zbog priče stvorene uspomenama. Ukoliko drage momente želite sačuvati zauvijek, banjalučkog fotografa Ninxa možete kontaktirati putem broja telefona 065/ 593 – 782 ili Facebook profila Siniša Ninković Ninx i uvjeriti se da dobro i kvalitetno nužno ne mora biti skupo. Takođe, ukoliko ste u potrazi za idejama za savršenu fotografiju, radove ovog fotografa možete pogledati i na sajtu www.fotovjencanje.com.

Broj pregleda: 5953

Autor

Slika -


Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/blog/banjalucki-fotograf-sinisa-ninkovic-ninx-obrazovanje-je-temelj-za-kvalitetan-rad/||claudebot