Prvi u svijetu: Pogonski sklop za električne kamione za duga putovanja

Objavljeno: 13. 10. 2017

Elektrifikacija nadmašuje očekivanja. Do 2021. godine Nikola Motor Company stavit će na tržište liniju kamiona Nikola One i Two s hidrogenskim i električnim pogonom osme klase koji će razvijati više od 1000 konjskih snaga i 2700 Nm okretnog momenta – gotovo dvostruko više konjskih snaga od bilo kojeg tegljača u trenutačnoj upotrebi, a sve to s „nula lokalnih emisija”, kako je prethodno najavila kompanija Nikola.

  • Partnerstvo za razvoj stavit će na tržište gorive članke i električni osovinski pogonski sistem eAxle za gospodarska vozila za kamione Nikola s hidrogenskim i električnim pogonom osme klase
  • Bosch pruža automobilski hardver i softver za ambiciozan raspored stavljanja na tržište s početkom proizvodnje do 2021. godine
  • Inkubator za elektrifikaciju: Boscheva stručnost i asortiman pomažu razvojnim kompanijama preći s koncepta na izvedbu

U središtu linije kamiona Nikola nalazi se novi pogonski sklop za gospodarska vozila koji je napravljen zahvaljujući partnerstvu za razvoj između kompanija Nikola i Bosch. Te su kompanije ponovno osmislile pogonski sklop od samog temelja.

Boscheva stručnost s električnim osovinskim pogonskim sistemima eAxle omogućila je Nikoli brže i izravnije napredovanje prema stavljanju svojeg
električnog kamiona na tržište.

„Bosch je inkubator za rješenja u području elektromobilnosti. Bez obzira na to je li riječ o dokazanim proizvođačima originalne automobilske opreme ili razvojnim kompanijama, Bosch ubrzava razvoj i pomaže u postizanju brzih proboja na tržište”, rekao je dr. Markus Heyn, član Boscheva upravnog odbora odgovoran za organizaciju gospodarskih vozila.

„Uporno smo slijedili svoj cilj stavljanja na tržište dosad najnaprednijeg tegljača”, rekao je Trevor Milton, osnivač i glavni izvršni direktor kompanije Nikola.

„Za izradu pogonskog sklopa potreban nam je inovativan i fleksibilan partner koji se može brzo prilagoditi brzini našeg tima. Bosch nam je omogućio brzo stavljanje na tržište s pomoću automobilskog hardvera i softvera, te stoga naša vizija može postati stvarnost.”

eAxle koji je razvio Bosch predstavlja prilagodljivu i modularnu platformu s motorom, pogonskom elektronikom i prijenosom u jednoj kompaktnoj jedinici.

Zbog toga je prikladan za vozila svih vrsta – od malih osobnih automobila do lakih kamiona. Nikola i Bosch upotrebiće to znanje i iskustvo za komercijalizaciju prvog na svijetu sistema eAxle s dvama motorima za gospodarska vozila za kamione za duga putovanja.

Sistem eAxle upotrebljavaće provjerenu tehnologiju za električne motore za gospodarska vozila te motore SMG (zasebni motorni generator) kompanije Bosch. Tehnološka vizija kompanije Nikola i Boschevo iskustvo u integraciji omogućit će kamionima Nikola da postignu zadivljujuće ciljeve u smislu učinkovitosti e-motora.

Sistemi eAxle bit će upareni sa sistemom gorivih članaka izrađenim po mjeri koji takođe zajedno razvijaju Nikola i Bosch i koji je osmišljen za postavljanje visoke granice u području dosega vozila. Generalne komande vozila takođe će se razviti u suradnji na temelju Boscheva softvera i hardvera za upravljanje vozilom.

Pogonski sklop kompanije Nikola i Bosch koji nema lokalnih emisija osmišljen je tako da postigne vodeću razinu učinkovitost u području uz ukupne troškove vlasništva koji su konkurentni tradicionalnim pogonskim sklopovima.

„Revolucionarna tehnologija u području mobilnosti zahtijeva vizionarske ciljeve, brzo stavljanje na tržište i disciplinovanu strukturu radi osiguranja dugoročnog uspjeha”, rekao je Heyn. „Zajedno s kompanijom Nikola nastojimo doći do novih razina tehnoloških postignuća i prodiranja na tržište.”

Bosch i Nikola takođe će zajedno razviti cjelokupni pogonski sklop za liniju Nikola, koji će uključivati sigurnosne koncepte i električnu arhitekturu vozila.

Primjenom naprednih tehnologija simulacije tijekom cijelog postupka razvoja, od nacrta sistema do ispitivanja i provjere valjanosti, Nikola One i Two bit će predstavljeni s jednom od najnaprednijih i najmodernijih izvedbi sistema i komandi vozila u sektoru mobilnosti.

Za sve podatke o proizvodima iz linije Nikola posjetite www.nikolamotor.com .

Banjaluka.com

Broj pregleda: 348

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi