Oružane snage BiH i ove godine zapošljavaju mlade

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 7. 9. 2017

Svečano otvoren 5. javni konkurs za prijem kandidata u vojnu službu OS BiH.

Danas je u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu održana svečana konferencija u povodu otvaranja 5. javnog konkursa za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH. Konkurs je raspisan od strane Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i bit će otvoren do 04. oktobra 2017. godine. Šansu za zaposlenje ovom prilikom će dobiti 68 fakultetski obrazovanih mladih kandidata iz BiH, djevojaka i mladića koji neće imati više od 27 godina na dan 01.01.2019.

Na konferenciji je istaknuto da prijem novih, mladih i obrazovanih oficira donosi bolju perspektivu i napredak Oružanim snagama BiH te omogućava još uspješniju participaciju u izgradnji demokratske Bosne i Hercegovine.

“Danas otvaramo javni natječaj za prijem petog naraštaja časnika u Oružane snage BiH, u početnom činu potporučnika, a obzirom da je u pitanju peti naraštaj možemo kazati kako je ovo i naš prvi jubilej. Danas sa vama dijelim radost i ponos na ovaj projekat koji je, sada to mogu sa sigurnošću kazati, jedan od najuspješnijih projekata Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u oblasti upravljanja personalom”, kazala je Ministrica Odbrane BiH, Marina Pendeš.

Nakon što apliciraju na konkurs, kandidati prolaze kroz tri faze testiranja i provjera. Prva faza obuhvata test znanja engleskog jezika i provjeru fizičke spremnosti. Nakon savladane prve faze, najuspješniji kandidati pristupaju drugoj fazi testiranja koja obuhvata: testiranje fizičke spremnosti i izdržljivosti po „biip“ testu, psihometrijski test, rješavanje komandnih zadataka bez vođe, vježbe planiranja, grupnu diskusiju, pisanje eseja, testiranje prezentacijskih sposobnosti, prelazak poligona sa pojedinačnim preprekama, rješavanje komandnih zadataka sa vođom i finalnu timsku utrku. Nakon uspješno savladane druge faze, pristupa se trećoj fazi koju čine ljekarski pregled i sigurnosna provjera za svakog kandidata.

Prilikom obraćanja posebno je naglašeno da se radi o apsolutno transparentnom procesu koji osigurava maksimalno fer i korektan način testiranja, zaštićen od bilo kakvog oblika korupcije. Testiranja kandidata izvode se anonimno, a rezultati testova pohranjuju u bazu podataka koja ne dozvoljava naknadne intervencije. Prije testiranja kandidatima se oduzimaju lični dokumenti i sredstva komunikacije te im se dodjeljuje broj i boja tima. Instruktori koji vrše ocjenjivanje svakodnevno se smjenjuju, nemaju tekstualnih oznaka na uniformama, a u procesu testiranja kandidata koriste isključivo njegov broj i boju.

Nakon obraćanja, na konferenciji je premijerno prikazan i promotivni spot te video izjave mladih oficira koji su kroz prethodne konkurse dobili zaposlenje i ostvarili izvrsne rezultate u OS BiH.

Jedan od kadidata na ovom konkursu prije nekoliko godina bila je Dejana Radić, danas komandir Voda borbene podrške 3. pješadijskog bataljona u Bijeljini. O svom iskustvu i radu u Oružanim snagama Dejana kaže:

“Neki misle da je posao u Oružanim snagama isključivo vezan za oružje, vojne vježbe, disciplinu i slično, ali to nije tako. U Oružanim snagama ima mjesta i za one koji se bave sportom, muzikom, ekonomijom, pravom ili bilo kojim drugim zanimanjem. Smatram da posao u Oružanim snagama pruža svim mladim ljudima odličnu priliku za njihov lični i profesionalni napredak.”

Ono što bi mladima moglo biti posebno interesantno je da za obuku i prijem oficira u OS BiH ne moraju imati prethodno radno iskustvo. Jednogodišnja Osnovna oficirska obuka koju prođu prije potpisivanja Ugovora o prijemu u vojnu službu, bit će njihova prva stepenica u izgradnji profesionalne karijere u kojoj će napredovati isključivo zahvaljujući svom znanju, sposobnostima i zaslugama. Po prijemu u oficirski kor OS BiH slijede daljnja intenzivna stručno-specijalistička usavršavanja u BiH i inostranstvu.

Konkurs je objavljen na stranici Ministarstva odbrane BiH www.mod.gov.ba, gdje se mogu pronaći svi uslovi koje kandidati trebaju ispunjavati, kao i način apliciranja.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 706

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?