Saznajemo: Šta trebate uraditi u slučaju da ste doživjeli saobraćajnu nezgodu

Objavljeno: 23. 10. 2017 u 21:02h

Nezgoda se ne može predvidjeti niti spriječiti, ali se mogu ublažiti njene posljedice. Ukoliko niste informisani o načinu kako da zaštitite sebe i vaše vozilo, Banjaluka.com vam donosi intervju sa advokatom Milanović Nebojšom iz Banjaluke koji je nesebično sa čitaocima podijelio savjete kako da se zaštitite u slučaju saobraćajne nezgode.

Šta građani imaju pravo tražiti od osiguranja u slučaju saobraćajne nezgode?

Osoba koja je pretrpila štetu u saobraćajnoj nezgodi ima pravo na naknadu materijalne i nematerijalne štete. Materijalna šteta predstavlja štetu na vozilu, kao i druge troškove koje oštećeno lice imalo povodom nezgode, poput troškova pribavljanja zapisnika o uviđaju. Naknada nematerijalne štete podrazumjeva novčanu naknadu zbog duševnih bolova koje trpi neko lice usljed pretrpljenih tjelesnih povreda.

Kako da naplatiti štetu nastalu tokom nezgode?

Prvo što treba da uradite je da odete u svoje osiguranje ili osiguranje vozača koji je skrivio nezgodu radi sačinjavanja zapisnika o oštećenjima. Pored zapisnika o oštećenjima, možete pribaviti i predračun ovlaštenog servisa.  Nakon toga treba da preuzmete zapisnik o uviđaju saobraćajne nezgode od strane nadležnog policijskog organa. Na zapisnik se obično treba sačekati nekoliko dana. U slučaju da ste pretpjeli tjelesne povrede potrebno je pribaviti i ljekarske nalaze. Sa ovom dokumentacijom se obraćate osiguranju vozača koji je skrivio štetu, s tim da postoji mogućnost da osiguranje traži od vas dodatnu dokumentaciju.

Osiguranje je dužno da  postupi po vašem zahtjevu, uz dostavljanje obrazložene ponude, u roku od 30 dana od dana dostave svih potrebnih dokumenta, a najduže do 60 dana od dana podnošenja odštetnog zahtjeva.

Šta ako osiguravajuće društvo ne odgovori na podneseni zahtjev?

U slučaju da društvo za osiguranje ne postupi po Vašem zahtjevu u navedenim rokovima, imate pravo podnošenja tužbe nadležnom sudu. Bitno je napomenuti da ne možete podnjeti tužbu prije nego što se obratite osguravajućem društvu.

Šta ako društvo za osiguranje odbije da isplati puni iznos odštete?

U slučaju da Vam osiguravajuće društvo ne isplati puni iznos štete, moguće  je uložiti prigovor na odluku osiguravajuće kuće, a o kojem prigovoru odlučuje komisija za prigovore pri osiguravajućoj kući.  Takođe,  imate pravo da sudskim putem da tražite nakandu štete,  pri tome je važno da ispoštujete rokove predviđene zakonom. Navedene procedure može preduzeti oštećeno lice ili njegov pravni zastupnik.

Šta raditi ako osoba koja je skrivila nezgodu nije osigurana?

U ovom slučaju sa zahtjevom za naknadu štete možete se obratiti Zaštitnom Fondu Republike Srpske, a procedura je u principu ista kao i prilikom obraćanja osiguravajućem društvu.

Šta možete poručiti čitaocima banjaluka.com u slučaju da trebaju pravnu pomoć u postupku naknade štete?

U većini slučajeva pravna pomoć u postupku pred osiguravajućim društvom nije neophodna ali svakako može biti korisna u slučaju kad želite da dobijete nadoknadu štete brzo i u punom iznosu. Jako je važno da pazite na pravne procedure. Takođe, važno je da pazite na zakonske rokove i sl. U toku sudskog postupka, smatramo da pravno zastupanje putem advokata skoro pa neophodno, budući da pravno neuka stranka može načiniti niz proceduralnih grešaka koje mogu dovesti do gubitka spora. U svakom slučaju građani nam se mogu obratiti za sva pitanja koja ih zanimaju.

Vaša pitanja advokatu možete postaviti na e-mail: [email protected]

Broj pregleda: 26544

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/saznajemo-sta-trebate-uraditi-u-slucaju-da-ste-dozivjeli-saobracajnu-nezgodu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])