IT je ključni element Boscheve poslovne strategije

Objavljeno: 18. 8. 2017 u 17:07h

Ako se perilice i sušilice rublja automatski uključuju kada električna energija iz solarnih ploča kuće postane dostupna, energetski troškovi mogu se smanjiti. Ako se uređaji još k tome mogu redovito pregledati s udaljene lokacije i po potrebi servisirati, rezultat je značajno manji trošak popravka.

„Usluge poput dijagnostike i održavanja na daljinu funkcioniraju samo kada su proizvodi povezani putem interneta stvari (IoT)”, izjavio je dr. Elmar Pritsch, Boschev glavni direktor za informacijske tehnologije.

Taj je 48-godišnjak odgovoran za globalnu IT infrastrukturu tvrtke te za 7500 zaposlenika. Posljednjih mjeseci Bosch je, kao dobavljač tehnologije i usluga, razvio i objavio svoj novi koncept IT@Bosch. Taj novi pristup uključuje veću povezanost Boscheva odjela korporativnog IT-a s poslovnim odjelima.

„Informacijske tehnologije razvijaju se iz troškovnog čimbenika u osnovnu djelatnost. One će imati velik utjecaj na budući rast Boscha jer će biti dio proizvoda i njihovih pratećih usluga”, rekao je Pritsch.

Bosch je zadao sebi cilj da do 2020. svaki novi elektronički proizvod ima mogućnost spajanja na internet te da razvija prateće usluge.

Usmjerenost IT-a na kupce: ubrzani projekti, kraće vrijeme stavljanja na tržište

Do sada je glavni cilj odjela korporativnog IT-a bio proširiti globalnu IT infrastrukturu poduzeća, pružiti podršku korisnicima i osigurati hardver kao što su računala i monitori. Ubuduće će taj odjel nuditi sve što nude slični pružatelji  usluga na tržištu: od savjetovanja i razvijanja i primjene softvera do implementacije platformi, portala i operativnih sustava te pružanja podrške za njih. Djelatnosti savjetovanja uključivat će više podrške za sve Boscheve odjele radi razvijanja digitalnih poslovnih modela.

„Snažna integracija između odjela korporativnog IT-a i zasebnih odjela pomoći će nam u bržem razvijanju poslovnih modela koji se temelje na podacima i njihovom stavljanju na tržište”, tvrdi Pritsch. ”Da bismo to postigli moramo tješnje, učinkovitije i transparentnije surađivati unutar tvrtke.”

U tu će svrhu u budućnosti svaki Boschev poslovni odjel odgovornost za svoje digitalne djelatnosti povjeriti glavnom direktoru za digitalno poslovanje (BCDO – business chief digital officer). BCDO-ovi će surađivati s drugim BCDO-ovima u Boschevom odjelu korporativnog IT-a radi pokretanja inovacijskih projekata. Globalno umreženi tim tada će biti odgovoran za provođenje projekta.

IT portfelj: oblak i ekosustav predstavljaju temeljne kamene novih poslovnih modela

Jedan od kamena temeljaca poslovnih modela koji se temelje na podacima i aplikacija iz više područja jest Boschev vlastiti IoT oblak. On sadržava tehničku infrastrukturu, uključujući računalni centar u vlasništvu tvrtke, kao i ponude platformi i softvera za povezanu mobilnost, industriju i zgrade. Trenutačno je na oblaku tvrtke pokrenuto oko 70 Boschevih aplikacija. Boschevi IT partneri i kupci u budućnosti će se također moći služiti oblakom. To je još jedan korak prema otvorenom IoT ekosustavu u kojem djeluje mnogo različitih sudionika.

„Vjerujemo da je suradnja s partnerima ključna za uspjeh u internetu stvari”, rekao je Pritsch.

Bosch sada radi na temama o povezivosti u više od 60 partnerstva i strateških udruživanja.

IT poslodavac: pomoć u oblikovanju tehnologije budućnosti u najmodernijem radnom okruženju

Bosch nudi iznimno privlačno radno okruženje za stručnjake u području IT-a i softvera, u kojemu inovativni formati kao što su programerski maratoni i središta inovacija potiču kreativnost i osiguravaju fleksibilne načine rada. Jedan od primjera je Chicago Connectory, koji se u tom američkom gradu otvorio u svibnju 2017. Bosch to radno okruženje vodi u suradnji s 1871, konzorcijem od oko 500 tehnoloških razvojnih tvrtki. Boscheva grupa trenutačno zapošljava više od 20 000 programskih inženjera, a taj se broj ubrzano povećava.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1136

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/it-je-kljucni-element-boscheve-poslovne-strategije/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])