Pretvaranje automobila u oazu mira

Objavljeno: 7. 8. 2017 u 10:19h

Bosch ispituje mišljenja vozača o automatizovanoj vožnji.

  • Gotovo dvije trećine vozača primarno bi automobile s mogućnošću automatizovane vožnje upotrebljavali za duge relacije.
  • Tehnologija automatizovane vožnje pruža veći poticaj za kupnju novog automobila.
  • Vozači bi bili opušteniji za upravljačem i provodili bi vrijeme razgovarajući sa suputnicima.

Stuttgart, Njemačka – „Pazi na razmak!” „Nemoj voziti tako brzo!” ili: „Mogao si stići na zeleno.” Vozači često moraju slušati takve rečenice svojih saputnika. No to bi ubrzo moglo postati stvar prošlosti. Automatizovana vožnja vozače pretvara u putnike, a automobile u vozače. Jednim dodirom dugmeta automobili će se ubuduće samostalno usmjeravati kamo god vozači požele. Na taj će se način poštovati prometni propisi i ograničenja brzine što će vožnju učiniti sigurnijom.

Mnogi sudionici ankete od automobila s mogućnošću automatizovane vožnje očekuju da ih oslobodi stresnih vozačkih dužnosti. Prema anketi koja je nedavno provedena za tvrtku Bosch u šest zemalja (u Brazilu, Kini, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu i SAD-u), vozači su osobito zainteresovani za to da se upravljanje tijekom parkiranja ili u prometnim gužvama prepusti automobilu.

Vrijeme tijekom kojega automobil samostalno vozi većina bi vozača iskoristila za gledanje kroz prozor i uživanje u pogledu (63 %) te razgovor sa suputnicima (61 %).

Više udobnosti i manje stresa za upravljačem

Za samo nekoliko godina automobili s automatizovanom vožnjom bit će uobičajena pojava na cestama. Ispitanici se uglavnom nadaju da će automatizovana vožnja značiti više udobnosti i znatno manje stresa za upravljačem. Automobil budućnosti – koji će u potpunosti poštedjeti vozače potrebe za upravljanjem, dodavanjem gasa i kočenjem – prvenstveno se smatra korisnim za duge relacije (67 %) i putovanja na godišnji odmor (61 %). Većina ispitanika očekuje znatan porast praktičnosti (68 %) i sigurnosti (60 %) u mnogim svakodnevnim situacijama poput traženja parkirnog mjesta u gradovima.

Anketom je takođe utvrđeno zanimljivo rangiranje najpoželjnijih funkcija automatizovane vožnje: vrlo često navodilo se parkiranje (65 %), ali i automatizovano traženje parkirnog mjesta u središtu grada (60 %) te opuštena vožnja tijekom prometnih gužvi (59 %).

Vrijeme da se vozač opusti kao putnik

Opustiti se, zavaliti se u sjedalo, gledati kroz prozor i uživati u pogledu: većina vozača tako zamišlja alternativu za neprekidnu koncentraciju za upravljačem. Od ukupnog broja ispitanika, njih 63 % reklo je da bi se voljeli opustiti dok je automobil u načinu automatizovane vožnje. Sudionicima je bilo jednako važno što bi zahvaljujući automatizovanoj vožnji imali više vremena za razgovore i suputnike. Opcije koje nudi automatizovana vožnja čine automobile privlačnijima mnogim korisnicima.

Više od polovine sudionika (54 %) Boscheve ankete za korisnike složilo se s tom tvrdnjom. Nove tehnologije važna su stavka u prodaji, posebno kod muških ispitanika. Naime, 52 % muških ispitanika reklo je da bi tehnologija automatizovane vožnje povećala njihov interes za kupnju novog automobila. U principu, što je vozač mlađi, to je veći interes za kupnju automobila s funkcijama automatizovane vožnje.

Ustroj i metodologija ankete

Za potrebe ankete o automatizovanoj vožnji tvrtka Bosch ispitala je približno 6000 vozača s važećom vozačkom dozvolom u jednoj od ovih šest zemalja: u Brazilu, Kini, Njemačkoj, Francuskoj, Japanu i SAD-u. U anketi je sudjelovalo po 1000 ljudi iz svake zemlje u dobi od 16 godina i više. Sudionici su odabrani na temelju kriterija koje su odredile tvrtke Bosch i Lightspeed Research.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1065

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/pretvaranje-automobila-u-oazu-mira/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])