Triglav osiguranje: Profitabilno poslovanje i u skladu s prognozama

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 18. 11. 2016

Triglav grupa je u devet mjeseci 2016. godine uspješno poslovala u zahtjevnim prilikama. U tom periodu ustvarila je dobit prije oporezivanja u visini od 68 miliona evra, dok je fakturisana konsolidovana bruto premija osiguranja i suosiguranja iznosila 721 milion evra.

Rast premija Triglav grupe bio je u Sloveniji na nivou rasta samog tržišta, dok je izvan Slovenije iznosio 9 %. Na poslovanje su u prvih devet mjeseci uticali masovni štetni događaji kao i okruženje istorijski niskih odnosno čak negativnih kamatnih stopa na finansijskim tržištima. U Triglavu ocjenjuju da će uz uzimanje u obzir očekivanih prilika do kraja godine godišnja dobitprije oporezivanja Grupe biti postignuta u planiranom rasponu. Triglav osiguranje Banjaluka, koje je dio Triglav grupe, u prvih devet mjeseci 2016. godine bilježi dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti.

Triglav grupa je u prvih devet mjeseci ove godine u zahtjevnim prilikama uspješno poslovala i završila period s neto dobiti u visini od 54 miliona evra (matično društvo 48 miliona evra), dok je dobit prije oporezivanja iznosila 68 miliona evra (u matičnom društvu 60 miliona evra).

Grupa je u prvih devet mjeseci fakturisala 721 milion evra konsolidovane bruto premije osiguranja i suosiguranja, što je 2 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine (odnosno 2 %  više, ako se pri poređenju uzme u obzir i prošlogodišnja prodaja češkog osiguranja). Premije osiguranja imovine su se povećale za 1 %, dok je pri uzimanju u obzir prodaje češkog osiguranja, njihov rast iznosio 3 %. Premija životnih osiguranja spustila se za 2 % i to prvenstveno zbog visokog doživljenja iz naslova osiguravajućih polisa, dok se premija zdravstvenih osiguranja povećala za 4 %. U Sloveniji je Triglav grupa ukupno fakturisala 0,3 % više premija nego u istom periodu lani, što je na nivou rasta cjelokupnog slovenačkog tržišta. Na tržištima izvan Slovenije prosječan rast premija Triglav grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je u odnosu na isti period lani 9 %.

U poređenju s prošlom godinom na ovogodišnje su poslovanje Triglav grupe na području osiguranja uticali masovni štetni događaji, a prvenstveno ljetne oluje s gradom te aprilski mraz i lokalne poplave u Sloveniji. Ukupna vrijednost masovnih štetnih događaja iznosila je u ovogodišnjem periodu u Triglav grupi 19 miliona evra. Ovo posljednje je prvenstveno uplivisalo na povećanje kombinovanog količnika Grupe. Njegova je vrijednost u prvih devet mjeseci ove godine iznosila 95 %, što je u skladu s njegovom strateškom ciljnom dugoročnom prosječnom vrijednošću.

Prinosi od finansijskih investicija Triglav grupe bili su za 21 % niži nego u istom periodu lani, prvenstveno zbog nižih neto profita iz naslova prodaje finansijskih sredstava. Neizvjesnost, slab privredni rast u čitavom svijetu, niska inflacijska očekivanja te učinak Brexita doveli su do toga da na međunarnodnim finansijskim tržištima ove godine prevladavaju nepovoljne prilike istorijski niskih odnosno negativnih kamatnih stopa i visoka volatilnost tržišta akcija. Ne može se očekivati brzo poboljšanje prilika na finansijskim tržištima. Triglav grupa u skladu s investicijskom politikom i u skladu s prilikama prilagođava pojedine udjela investicijskih razreda i zadržava u strukturi investicija prevladavajući udio prvorazrednih državnih obveznica.

“Zadovoljni smo s ovogodišnjim poslovanjem i to kako s postignutom profitabilnošću tako i sa sačuvanom finansijskom stabilnošću Triglav grupe. Mi smo slovenačko društvo sa najvišim kreditnim rejtingom u državi, jer su nam ove godine dvije rejting agencije – S&P Global Ratings i A.M. Best – povisile rejtinge iz »A-« na »A«, a rejtingom imaju i stabilnu srednjoročnu prognozu. Naše strateško usmjerenje na osiguravajuću djelatnost Grupe pokazuje dobre rezultate. Poslovanje na slovenačkom tržištu osiguranja, ali i na tržištima izvan Slovenije, gdje prvenstveno vidimo priliku za rast premije, bilo je uspješno i u skladu s očekivanjima. Prinosi od finansijskih investicija su u situaciji sa istorijski niskim kamatnim stopama ove godine niži, i u skladu s očekivanjima. Uzimajući u obzir očekivane uslove poslovanja do kraja godine ocjenjujemo da će ovogodišnja dobit prije oprezivanja  Triglav grupe biti u planiranom rasponu, ističe predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

 Triglav grupa na tržištu Republike Srpske

Na kraju prvih devet mjeseci ove godine Triglav osiguranje Banjaluka je fakturisalo 7.486.091 KM bruto premije (3,8 miliona evra). U posmatranom periodu likvidirane štete iznose 3.122.344 KM (1,5 miliona evra) . Društvo je u prvih devet mjeseci ove godine nastavilo dobro poslovanje u osnovnoj djelatnosti, što pokazuje poboljšanje kombinovanog količnika.

„U Triglav osiguranju Banjaluka smo fokusirani na potrebe klijenata za što boljom ponudom ali isto tako i brzom i efikasnom isplatom štete. Za nas, kao članicu najveće osiguravajuće i finansijske grupe u regionu Adria, najveći izazov jeste prilagođavanje evropskih standarda, po kojima mi radimo, sa kretanjima na tržištu Republike Srpske. Iako to nije ni malo lak zadatak zadovoljan sam poboljšanjem ključnih pokazatelja poslovanja našeg Društva“ izjavio je Matej Žlajpah, direktor Triglav osiguranja Banjaluka.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1269

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?