Kultura BiH među boljima u svijetu

Objavljeno: 17. 12. 2014 u 19:05h

Svaka država u svijetu posjeduje kulturna dobra koja doprinose civilizaciji. Ipak, postoje one zemlje koje se u dobroj mjeri izdvajaju od ostatka i kojima su upravo ova dobra i najveći izvori prihoda.

Portal The Good Country Index napravio je rang-listu od 125 zemalja koje svojom kulturom doprinose čovječanstvu.

vez

Bosna i Hercegovina je u toj podjeli zauzela zlatnu sredinu – 61. mjesto, dok su ispred nas, kada su u pitanju zemlje regiona Hrvatska na 30. i Srbija, na 31. mjestu. Statističkim mjerenjem raznih faktora, uključujući i uticaj UNESCO-ovih kulturnih znamenitosti na ekonomiju i kreativni izvoz, na samom vrhu te liste nalazi se 10 evropskih zemalja, poput Belgije, Njemačke, Austrije, Češke i Estonije. Iako se o kulturnim dobrima naše države ne priča mnogo, kulturni radnici, folklorni ansambli, muzičari, kao i čuveni književnici i te kako su poznati u svjetskim krugovima.

Nacionalni spomenici, narodna i tradicionalna muzika, te folklor obojen raznim etno-motivima balkanske i orijentalne muzike, film i književnost čine bosansku kulturnu scenu raznovrsnom i unikatnom.

Nedavno je zmijanjski vez postao prvo nematerijalno dobro iz RS i BiH, koje je zvanično uvršteno na reprezentativnu listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a, što je samo još jedan u nizu kulturnih identiteta našeg naroda koji svojim značajem nesumnjivo doprinosi čovječanstvu.

Nada Puvačić, direktorica Muzeja RS u Banjaluci, koji je pripremio prijedlog i kandidaturu zmijanjskog veza, istakla je da je raduje što se BiH našla na jednoj takvoj listi.

“Podijeljena BiH je na velikim mukama, jer sve druge zemlje imaju osjećaj da čine kulturni patriotizam, ali u ovakvoj političkoj situaciji sve većih podjela, nisam sigurna da li će naša zemlja moći da izdrži tu vagu u kojoj jedno kulturno dobro promoviše jedan entitet, a drugo kulturno dobro drugi entitet”, istakla je Puvačićeva.

Dodala je da je zmijanjski vez postao kulturni ambasador za RS i BiH, kao što su to i naši brojni filmski, likovni i književni radnici. Kazala je da je za nominaciju zmijanjskog veza uložen ogroman trud, kao i da je jedna institucija, kao što je Muzej RS, ponijela ogroman teret.

Iako relativno mala zemlja, BiH je u svijetu prepoznatljiva i po svojoj muzici, ali i po folkloru koji je postao obilježje tradicije bh. naroda.

Momčilo Vesović, direktor KUD “Čajavec” iz Banjaluke, kazao je da uopšte nije iznenađen što se BiH našla na jednoj takvoj listi, s obzirom na to da, kako on navodi iz njihovog iskustva, naša muzika i folklor spadaju među najatraktivnije u Evropi. On je napomenuo da su nastupi ovdašnjih folklornih ansambala u svijetu veoma posjećeni. Ali, napominje, sve gubi smisao ukoliko izgubite kontinuitet odlaska na festivale. To se polako dešava sa našim ansamblima, jer, kako kaže, izostaje finansiranje.

“S aspekta KUD ‘Čajavec’ mogu da kažem da su ljudi vani upoznati sa značajem naše tradicije, ali, nažalost, u našoj zemlji to nije slučaj”, pojasnio je Vesović.

TOP 5

1. Belgija

2. Holandija

3. Malta

4. Austrija

5. Njemačka

Izvor: Nezavisne novine

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/kultura-bih-medu-boljima-u-svijetu/||Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10_9_2) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/34.0.1847.131 Safari/537.36