Žene bi mogle smanjiti broj gladnih u svijetu

Objavljeno: 8. 3. 2012

Kada bi žene imale isti pristup proizvodnim resursima u poljoprivredi kao muškarci, one bi mogle da povećaju prinos svojih gazdinstava za 20 do 30 odsto i time smanje broj gladnih u svijetu za 100 do 150 miliona, procjene su UN Ogranizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Jednak pristup resursima povećao bi ukupnu poljoprivrednu proizvodnju u zemljama u razvoju za 2,5 odsto do četiri odsto, čime bi se ostvario značajan doprinos ekonomskom rastu i bezbjednosti hrane, navodi Zavod za statistiku Republike srpske povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

“Osnažimo žene na selu – zaustavimo glad i siromaštvo” ovogodišnja je globalna tema pod kojom UN obilježava Međunarodni dan žena, dajući značaja ključnoj ulozi žena iz ruralnih sredina u globalnoj ekonomiji.

Dostupnost poljoprivrednih resursa nije jednaka za žene i muškarce, a tek 10 do 20 odsto svih vlasnika zemljišta u zemljama u razvoju su žene.

U odnosu na domaćinstva sa muškim nosiocima, seoska domaćinstva čiji su nosioci žene imaju ograničen pristup nizu ključnih dobara i usluga neophodnih za život i privređivanje na selu, uključujući đubriva, stoku, poljoprivrednu mehanizaciju, poboljšane vrste sjemenja, zdravstvenu zaštitu i edukaciju iz oblasti poljoprivrede.

Osim toga, u sedam od devet zemalja Afrike, Azije i Južne Amerike, seoska domaćinstva čiji su nosioci žene imaju manje izgleda za pristup kreditu nego domaćinstva sa muškim nosiocem.

Žene čine 43 odsto poljoprivredne radne snage u zemljama u razvoju, u nekim dijelovima svijeta i do 70 odsto.

Žene na selu najčešće rade kao neplaćeni pomažući članovi domaćinstva, a kada rade za platu, ti poslovi su obično oni sa nepunim radnim vremenom, sezonski ili loše plaćeni poslovi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi