Za nevladine organizacije milion KM

Objavljeno: 30. 1. 2012

Za 280 udruženja građana i nevladinih organizacija koji djeluju na području Banjaluke iz budžeta grada ove će godine biti izdvojeno oko milion maraka, rekla je načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti u Administrativnoj službi grada Ljiljana Radovanović.

“Među udruženjima i NVO, koje djeluju u Banjaluci, 47 ih ima status od interesa za grad”, kaže Radovanovićeva i dodaje da civilno društvo ima veliki značaj u razvoju demokratskih odnosa na nivou grada.

Grad pomaže ovim organizacijama i dodjelom gradskih poslovnih prostora na korišćenje bez naknade, a u proteklom periodu na ovaj način je dodijeljeno 97 poslovnih prostora.

“Grad svake godine izdvaja značajna sredstva za sufinansiranje projekata udruženja nevladinog sektora”, rekla je Radovanovićeva i navela da je u te svrhe prošle godine iz gradskog budžeta izdvojeno 670.000 KM.

Radovanovićeva ističe da je jedna od najznačajnijih aktivnosti Administrativne službe grada unapređenje saradnje sa udruženjima građana i nevladinim organizacijama, te umrežavanje na zajedničkim programskim ciljevima i zadacima.

U prošloj godini finansijski su podržani rad Narodne kuhinje Crvenog krsta, Javne kuhinje MDD “Merhamet” i Pučke kuhinje Rimokatoličkog župnog ureda Budžak. Finansiran je i projekat UG “Udružene žene” – “Sigurna kuća za žene i djecu žrtve porodičnog nasilja”, te Taksi servis grada za lica sa invaliditetom i Dnevni centar “Oniks”.

Grad je podržao i prvi filmski festival osoba sa invaliditetom, te projekte Udruženja porodica sa četvoro i više djece, Udruženja građana “Viktorija”, i Udruženja gluvih i nagluvih regije Banjaluka.

Izvor: ASBL

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi