Više od 40 miliona KM na ulici iznenadilo građane Sarajeva (Foto)

Objavljeno: 11. 10. 2017

Fondacija CPI danas je u Sarajevu ispred BBI centra održala uličnu akciju pod nazivom “To je vaš novac”, a tom prilikom građanima je pažnju skrenula hrpa novca koja predstavlja iznos od oko 40 miliona KM, koliko iznosi dnevna budžetska potrošnja u Bosni i Hercegovini.

U okviru svojih aktivnosti na Projektu održivosti civilnog društva, Fondacija CPI zagovara uvođenje Budžeta za građane, kao obaveznog dokumenta u budžetskom ciklusu u Zakon o budžetima Federacije BiH, Zakon o budžetskom sistemu Republike Srpske i Zakon o budžetu Brčko Distrikta BiH.

Iz Centra za zastupanje građanskih interesa građane Sarajeva su obavijestili da se pred njima nalazi “hrpa od 40.953.600 KM, koliko se prosječno, svakog dana, potroši u javnom sektoru, na svim nivoima, kroz budžetsku potrošnju i potrošnju fondova.

Godišnje je to oko 14,95 milijardi maraka.” Rečeno je da je to najvećim dijelom novac koji kroz PDV i druge poreze i doprinose uplaćuju građani i preduzetnici.

“Vlasti ne kreiraju dokumente, budžete za građane, kojima bi javnosti učinili razumljivim kako upravljaju vašim novcem”, navode u Fondaciji.

Iz Fondacije CPI su objasnili da je budžet ključni instrument pomoću kojeg vlada provodi svoje politike u djela.

“Godišnji budžet je obično veoma kompleksan dokument koji je teško razumljiv velikom dijelu javnosti i upravo zbog toga bi vlada trebala biti ta koja će pomoći građanima da razumiju budžet. Dakle, nije najvažnije da budžet bude dostupan javnosti, već je podjednako važno da budžet bude pristupačan i razumljiv javnosti”, navode u ovoj Fondaciji.

Iz Fondacije CPI pozvali su građane da posjete njihovu internet stranicu kako bi se upoznali sa detaljima ovog projekta.

Izvor: N1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi