Većim akcizama do boljih auto-puteva?

Objavljeno: 19. 10. 2016 u 11:45h

Nakon pauze od skoro dva mjeseca, Predstanvički dom Parlamentarne skupštine BiH ponovo zasjeda.

Poslanici će razmatrati po skraćenom postupku i u prvom čitanju set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Pred poslanicima će se naći prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koje je predložio Savjet ministara BiH.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga po litru prodatog goriva za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je po skraćenom postupku i u drugom čitanju i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, sa oznakom “E” kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.

Riječ je o reformskom zakonu kojim BiH uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona omogućiće lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te obezbijediti čvršću saradnju s drugim zemljama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Ovim zakonom se propisuje obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom. Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, obezbijedi stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.

Prijedlog zakona u procesu donošenja prošao je proceduru javnih konsultacija, te su u njegovu izradu uključena nadležna ministarstva i tijela u BiH.

Poslanici će u drugom čitanju da razmotre Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ograničavaju otpremnine za sve zaposlene u institucijama BiH.

U drugom čitanju poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH. U prvom čitanju biće razmotreni Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH.

Na dnevnom redu su i izvještaj o zbrinjavanju lica pod međunarodnom zaštitom u BiH i informacija o prihvatu i integraciji državljana BiH koji se vraćaju u BiH na osnovu Sporazuma o readmisiji za period 1. januar-31. decembar 2015. godine.

Poslanici bi trebalo da daju saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o grantu između BiH i Razvojne banke Savjeta Evrope u vezi sa regionalnim programom stambenog zbrinjavanja.

Izvor: Nezavisne

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Praksa za novinare

Međunarodno priznati IT kursevi