Ukoliko ne očistite snijeg iz dvorišta možete platiti kaznu

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 7. 1. 2017

Inspektorat urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo podsjeća upravitelje i vlasnike stambenih zgrada, te vlasnike i korisnike poslovnih zgrada i prostora na zakonsku obavezu uklanjanja snijega sa površina koje nisu javne.

Napominje se da je zabranjeno iznositi snijeg iz dvorišta na kolovoz i pločnike.

Takođe, sa krovova se moraju ukloniti snijeg i led, kada predstavljaju opasnost za prolaznike, stanare ili same zgrade.

“Uklanjanje snijega i ledenica sa krovova vrše pravni subjekti, kojima je stambena zgrada povjerena na održavanje, odnosno vlasnici individualnih objekata, a za poslovne zgrade njihovi korisnici. Uklanjanje snijega i leda se mora vršiti uz prethodno upozorenje prolaznicima na opasnost, s tim da se pri radovima ne smije oštećivati zračna mreža, a istovremeno se mora izvršiti i uklanjanje skinutog snijega, kako ne bi ometao saobraćaj na kolovozu i pješačkim stazama”, kazala je portparol KUIP KS Vildana Brdarić.

Uklanjanje snijega sa tramvajskih, autobuskih, trolejbuskih i kombi stajališta, te tramvajskih pruga, benzinskih stanica i posipanje tih površina, vrše preduzeća i drugi pravni subjekti koji te površine koriste, odnosno kojima upravljaju.

“Svako kršenje odredaba Zakona o komunalnoj čistoći KS na terenu evidentiraju komunalni redari kantonalnih javnih preduzeća, koji rade tokom cijele sedmice, uključujući i vikend. Sačinjene zapisnike i službene zabilješke s fotorafijama komunalni redari dostavljaju kantonalnoj komunalnoj inspekciji na nadležni postupak. U slučaju utvrđenih prekršaja inspektori izdaju prekršajne naloge”, kazala je Brdarić.

Za tu vrstu prekršaja određene su novčane kazne koje za fizičku osobu iznose od 100 do 1.500 KM, za pravne subjekte od 1.000 do 6.000 KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 500 do 2.000 KM, poručili su iz KUIP KS.

Izvor: Agencije

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?