Ukinut “solidarni doprinos” u Srpskoj

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 4. 1. 2017

Od kada je u 2014. godine uvedena ova vrsta nameta na plate, u Fond solidarnosti RS je uplaćeno ukupno oko 127 miliona KM

Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost prestao je da važi, te od danas poslodavci i radnici više ne moraju da odvajaju određen postotak od plata na ime tzv. solidarng doprinosa.

Od kada je u 2014. godine uvedena ova vrsta nameta na plate, u Fond solidarnosti RS je uplaćeno ukupno oko 127 miliona KM, a samo tokom 2016. godine oko11,5 miliona KM.

Podsjećamo, poseban doprinos za solidarnost uveden je kao jedna od mjera vlasti Republike Srpske u rješavanju posljedica poplava koje su naše područje pogodile u maju i avgustu 2014. godine i koje su imale karakter elementarne nepogode, a prouzrokovale su ogomnu štetu na materijalnim dobrima koja je procijenjena na oko dvije milijarde KM.

Te 2014. godine donesen je Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost, a godinu kasnije uvedene su određene izmjene i dopune, te je smanjen obuhvat osoba koji plaćaju ovakvu vrstu davanja. Od početka 2016. godine na snazi je bila odredba kojom je bilo predviđeno izdavajanje solidarnog poreza po stopi od 0,4 posto na plate i penzije veće od 500 KM, a po stopi od pet posto na naknade po osnovu ugovora, naknade za članstvo u upravnim i nadzornim odborima, savjetima i komisijima.

Na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS krajem 2016. godine, po hitnom postupku je usvojen Zakon o prestanku važenja zakona o posebnom doprinosu za solidarnost. Razlog donošenja ovog najnovijeg zakonskog rješenja je, a kako je to i navela Vlada RS kao predlagač, što bi u protivnom mogli da ugroze aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“Obavezu kontinuiranog smanjenja administrativnog okvira i ukidanje posebnog doprinosa za solidarnost, RS je preuzela i kroz pismo namjene za kreditni aranžman sa MMF-om. RS se obavezala da ovu mjeru izvrši do kraja 2016. godine, što praktično znači da bi nedonošenjem ovog zakona, kreditni aranžman bio ugrožen i RS bi ostala bez sredstava iz tog kredita”, istaknuto je u spomenutom zakonskom dokumentu.

U ministarstvu finansija RS za Mondo je potvrđeno da je posljednja sjednica Upravnog odbora Fonda solidarnosti RS održana krajem juna ove godine

“Do 30. juna 2016. godine sa računa Fonda solidarnosti RS isplaćeno je 87 miliona KM u elektronskim platnim karticama kojima je obuhvaćeno 20.500 domaćinstava, 12 miliona za sanaciju šteta u poljoprivredi, pet miliona direktne pomoći opštinama i gradovima, šest miliona privrednicima Doboja, tri miliona privrednicima Šamca …”, naveli su između ostalog u Ministarstvu finansija RS.

U Savezu sindikata RS su, komentarišući ukidanje solidarnog poreza, ocijenili da je on svoju svrhu imao samo 2014. godine kada su Srpsku pogodile nezapamćene poplave.

“Svako dalje ubiranje poreza na račun radnika, pa makar se zvalo solidarnost, značio je samo jedno – popunjavanje rupa u budžetu”, ocijenili su sindikalci.

Isplata po gradovima

  • Bijeljina 37,6 miliona KM
  • Doboj 24,8 miliona KM
  • Šamac 18,11 miliona KM
  • Banjaluka 11,9 miliona KM
  • Prijedor 6,4 miliona KM

Izvor: Mondo

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?