Telebak: Zapostavljamo svoj jezik

Objavljeno: 21. 2. 2012

Lingvista Milorad Telebak izjavio je Srni, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, da je cijela duhovnost u jeziku i da je potrebno standardni jezik učiti u školi, zbog njegovog značaja za narod i pojedinca.

Lingvista Milorad Telebak

“Standard je iznad svakog maternjeg govora i dijalekta. Niko se ne rađa sa standardnim jezikom kao maternjim govorom, pa prema tome mora da ga uči. Nažalost, to se kod nas ne radi, barem ne 30 do 40 posljednjih godina. Jezik se ne uči, a jezik je gramatika i pravopis”, ističe Telebak.

On je dodao da je jezik za svakog pojedinca ogledalo opšte kulture. “Mi danas ne znamo svoj jezik, ne učimo ga, postali smo stranci svom jeziku, ne njegujemo ga, već ga zapostavljamo”, konstatovao je Telebak.

On je istakao da je jezik i oruđe nacionalne kulture. “Jezik je sve. Na jeziku mislimo, jezikom se izražavamo, na njemu formiramo svoju misao, njime komuniciramo sa sunarodnicima. Bez jezika ne bismo znali šta je bilo, šta jeste, a kamoli šta će biti”, rekao je Telebak.

Telebak ističe da je srpski jezik danas u opasnosti i da je napadnut sa svih strana – spolja invazijom tuđih reči, a iznutra rđavim prevodima, providnim perfidno smišljenim nametanjem, ali i nebrigom o jeziku.

On je napomenuo da su jezik i narod uvijek djelili sudbinu, te da će budućnost srpskog jezika biti identična kao i budućnost naroda.

Članice Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) obilježavaju danas Međunarodni dan maternjeg jezika, s ciljem promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Generalna skupština Uneska proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi