Svjetski dan Roma – uručena sportska oprema Bokserskom klubu „Feniks”

Objavljeno: 9. 4. 2012

Povodom 08. aprila, Svjetskog dana Roma, predstavnici Administrativne službe Grada, jučeUručenje opreme su u Klubu Roma na Veselom brijegu uručili sportsku opremu Bokserskom klubu „Feniks”, vrijednu 3.000 KM. Riječ je o bokserskim rukavicama, kacigama i štitnicima.

 Čestitajući praznik predstavnicima romske populacije, šef Odsjeka za izbjegle, raseljene, povratnike, vjerska pitanja i nacionalne manjine, Vladimir Đukelić, rekao je da ovaj događaj predstavlja nastavak dobre saradnje Grada i Udruženja Roma „Veseli brijeg”. On je podsjetio da je Grad Banja Luka, do sada, u velikoj mjeri podržavao rad ovog Udruženja kroz različite vidove pomoći.

Predsjednik Udruženja Roma i Bokserskog kluba „Feniks”, Šaha Ahmetović, zahvalila se Administrativnoj službi Grada na pomoći, te na brizi koju Grad iskazuje prema romskoj populaciji. Ona je dodala da u klubu ima talentovanih boksera, što pokazuju i dvije srebrne medalje, koje su članovi „Feniksa” osvojili na juče završenom juniorskom prvenstvu BiH u Bijeljini.

O istoriji Roma u svijetu govorio je svršeni student Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, Adnan Šubert. On je rekao da je istorija Roma duga oko 1.000 godina i da su oni potekli iz Indije.

„Svjetski dan Roma je više prilika da se ukaže na težak položaj i diskriminaciju Roma u svijetu. Romi su narod bez matične države, ali miroljubiv i nesklon nacionalizmu i mržnji”, istakao je Šubert.

Svjetski dan Roma, obilježava se od 1971. godine, kada je 08. aprila u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma.

Grad pomaže 

U 2010. godini useljena je Romska kuća, površine 373 kvadratna metra, sa sedam stambenih jedinica. U izgradnju Romske kuće uloženo je oko 450.000 KM.

U objektu, koji je vlasništvo Grada, na Veselom brijegu je 2007. godine, otvoren i društveni dom za potrebe Udruženja Roma „Veseli brijeg”. U ovim prostorijama obezbijeđeni su uslovi za rad kulturno-umjetničkog društva i dva sportska kluba. Sredstva za plaćanje režijskih troškova, od 20.000 KM, izdvajaju se iz gradskog budžeta, dok se za programske aktivnosti Udruženja Roma godišnje izdvaja 4.000 KM.

Sva djeca iz romske populacije u našem gradu, uključena su u obrazovni proces. Grad već pet godina ulaže sredstva za nabavku knjiga i školskog pribora za učenike osnovnih i srednjih škola. Za ove potrebe godišnje se izdvaja 10.000 KM.

Takođe, za 14 učenika iz OŠ „Branko Radičević” i četiri učenika iz OŠ „Stanko Rakita”, obezbijeđena je užina, za šta je u gradskom budžetu predviđeno 4.000 KM, a Grad finansira i troškove gradskog prevoza za 12 učenika srednjih škola, u iznosu od 3.120 KM.

U školskoj 2011/12. godini, planirano je 18.000 KM za stipendiranje 16 učenika srednjih škola i četiri studenta iz romske populacije.

Izvor: ASBL

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi