Banjalučanka najmlađi trener plivanja u Austriji

Objavljeno: 9. 7. 2016 u 13:27h

Vjerujem da su mladi u BiH njen najveći potencijal jer možemo mijenjati stvari nabolje, ali je pitanje koliko je sluha i spremnosti da se podrže te ideje i mogućnosti, tako počinje priču za “Nezavisne” Maja Mastikosa (23) iz Banjaluke, višestruka prvakinja BiH u plivanju na 50, 100 i 200 metara kraul, koja je s 19 godina postala najmlađa žena trener u Austriji.

Od 12. godine pa do punoljetstva Maja je držala bh. tron u plivanju kraulom od 50 do 200 metara, a potom je upisala pravni fakultet i ekonomsko pravo u Austriji, te paralelno studira i radi.

“Plivanje, a zatim i profesionalno bavljenje trenerskim pozivom pomoglo mi je da sebi omogućim studiranje van granica BiH. U Evropskoj uniji je rad uz studiranje jednostavno pravilo za sve mlade ljude. Osim što se pružaju mogućnosti rada koji omogućuje studiranje, imamo i obavezne prakse u toku studija koje se plaćaju dovoljno da možete živjeti kao student”, objašnjava Maja.

Dobre uslove za rad, kako kaže, sebi je sama omogućila i kada je naučila dva strana jezika, pa za vrijeme treninga radi sa djecom s njemačkog, engleskog i srpskog govornog područja.

“Posao sam, na neki način, dobila slučajno, odnosno vlasnik kluba u kojem sam rekreativno plivala me zamolio da uskočim kao zamjena u plivačkoj školi. Nakon tog časa sam sve češće pomagala i tako vremenom dobila svoj tim, a i samim tim plaćeno školovanje za instruktora plivanja od strane kluba”, priča nam Maja, kojoj je satisfakcija uspjeh mladih koje trenira, među kojima su mnogi dio državne reprezentacije Austrije.

Studij koji ona pohađa je posebno interesantan jer predstavlja mješavinu ekonomije i prava i otvara vidike prema preduzetništvu, odnosno sticanju znanja koja su neophodna za razvoj privrede i privatnog sektora, te se nada da će sve to u potpunosti implementirati u zemlji iz koje potiče.

“Mjesto iz kojeg potičete ili domovina nikad se ne mogu napustiti u potpunosti, niti ja to želim. Osim porodice, ja sam već poslovno vezana za Banjaluku. Imamo odličan bazen za treniranje i za održavanje takmičenja, pa svake godine redovno dolazim sa svojim klubom iz Austrije na pripreme. Cilj mi je da ostvarim što bolju saradnju sa banjalučkim, ali i klubovima iz okoline, promovišem sport, turističke potencijale moje zemlje, kao i da radim na izgradnji pozitivne svijesti o BiH i RS”, naglašava Maja.

S obzirom na to da su njeni plivači u top 10 u Austriji, pa su mnogi izabrani za austrijsku reprezentaciju, cilj joj je da i sama dobije mogućnost da bude trener reprezentacije.

“Ovim poslom se planiram baviti i kad završim fakultet i zaposlim se, možda u manjem obimu, ali plivanje ne mogu nikad potpuno napustiti. Nadam se da ću u struci uspjeti da radim na poslovima koji će biti u vezi s mojom domovinom i njenim privrednim razvojem”, dodaje ona.

Njen uspjeh je impresivniji i zbog životnih okolnosti u kojima je rođena i odrasla.

Roditelji Željko i Olivera Mastikosa oboje su osobe s invaliditetom, oboljeli od različitih oblika distrofije.

“Definitivno su me podrška i ljubav moje cjelokupne porodice dovele dovde, najviše podrška mog oca, koji me neumorno vozio na treninge i takmičenja i svoju svakodnevicu podredio meni i mom uspjehu”, ističe Maja.

izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/banjalucanka-najmladi-trener-plivanja-u-austriji/||claudebot