Tajvan: Otpustili 60.000 radnika i zamijenili ih robotima

Objavljeno: 28. 5. 2016 u 10:03h

Tajvanska kompanija Fokskon (Foxconn), koja proizvodi dijelove za Apple i Samsung, navodno je otpustila 60.000 radnika u jednoj fabrici u Kini i zamenila ih robotima.

Fokskonova fabrika u kineskom regionu Kunšan je smanjila broj zaposlenih sa 110.000 na 50.000 zahvaljujući uvođenju robota, prenio je kineski list Saut Čajna morning post. Iz tajvanske kompanije su potvrdili da je najveći dio proizvodnih poslova automatizovan, ali su istakli da to ne znači dugoročni gubitak radnih mjesta.

Fokskon je, takođe, izrazio želju za povećanjem automatizacije, ali i za istovremenim zadržavanjem značajne proizvodne snage u Kini. “Koristimo robotički inženjering i druge inovativne proizvodne tehnologije kod radnji koje se ponavljaju, a kroz trening omogućavamo našim zaposlenima da se fokusiraju na elemente dodatne vrijednosti u procesu proizvodnje”, navodi se u saopštenju tajvanske kompanije dostavljenom britanskom javnom servisu BBC.

U posljednjih nekoliko godina, kineske fabrike su investirale velika sredstva u robotiku, a od septembra 2014. godine, preko 500 fabrika u pokrajini Guangdong je potrošilo skoro 630 miliona dolara na robote.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju na ozbiljne posljedice automatizacije po tržište rada, poručujući da bi u naredne dvije decenije 35 odsto radnih mjesta moglo nestati, prema studiji koju je sprovela konsultantska kompanija Dilojt u saradnji sa Univerzitetom Oksford.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/tajvan-otpustili-60-000-radnika-i-zamijenili-ih-robotima/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot