Španija obilježava 400 godina od smrti Migela de Servantesa

Objavljeno: 17. 4. 2016 u 15:02h

U Španiji će naredne sedmice raznim kulturnim manifestacijama biti obilježeno 400 godina od smrti španskog književnika Migela de Servantesa, saopštile su danas gradske vlasti u Madridu.

U cijeloj zemlji biće organizovano oko 300 kulturnih događaja, među kojima izložbe i tribine u čast velikom španskom piscu. Migel de Servantes Saavedra (Miguel de Cervantes Saavedra) rođen je 1547. godine u mjestu Alkala de Enares kod Madrida, ali je posljednje godine života proveo u madridskoj književnoj četvrti (Barrio de las Letras).

Servantes je sahranjen u tom dijelu grada u aprilu 1616. godine, u crkvi Svete Trojice, ali se ne zna tačno gdje, jer je crkva proširena i pored nje je sagrađen manastir.

Servantes je u Španiji poznat i kao vojnik. Ranjen je u španskom ratu protiv Otomanskog carstva i nekoliko godina je proveo u zarobljeništvu u Alžiru, gdje su ga odveli turski gusari. Bio je pjesnik, dramaturg i prozni pisac.

Smatra se najvećom figurom španske književnosti. Svojim djelima, on pripada renesansi, baroku i Zlatnom vijeku španske književnosti.

U svijetu je poznat kao autor prvog modernog romana, “Don Kihota”, koji je na srpski prvobitno preveden kao “Veleumni plemić Don Kihot od Manče”.

Migel de Servantes umro je 22. aprila 1616, dan prije drugog velikana svjetske književnosti Vilijama Šekspira (1564-1616) u Engleskoj.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/spanija-obiljezava-400-godina-od-smrti-migela-de-servantesa/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])