Banjalučanin došao u Švedsku kao izbjeglica, a danas je gradonačelnik! (VIDEO)

Objavljeno: 8. 2. 2016 u 19:53h

Gotovo 1.500 izbjeglica u švedskom gradu Borgholmu, na ostrvu Eland, ima posebnu podršku. Pomaže im gradonačelnik koji je u taj grad došao, takođe kao izbjeglica, 1992. godine.

Priča o Ilku Ćorkoviću iz Banjaluke fascinirala je mnoge u Švedskoj.

Probudio se na mostu iznad zaleđenog Baltičkog mora. S porodicom je bio na ulazu u Borgholm, nakon trodnevnog putovanja iz Banjaluke.

“Puno snijega, hladno, ali bili smo jako zadovoljni da smo dobili krov nad glavom i mogli smo se osjećati sigurno. Bilo nam je lijepo, jer smo se spasli, jer nismo znali, da li ćemo se izvući”, priča Ilko Ćorković, gradonačelnik Borgholma.

Baraku su dijelili s drugom porodicom, pa ih je tu živeljo šestero. Družili se se s drugim Bosancima i Hercegovcima, kojih je u kampu bilo blizu 600.

Međutim, put ga je odveo u centar gradskog života, nakon 14 mjeseci intenzivnog učenja jezika. U početku je prao suđe u hotelima i čistio stanove, ali se istovremeno školovao. Nakon završenog fakulteta, zaposlio se u poreskoj upravi i politički se angažovao.

Ipak, kaže da nije ni sanjao da će jednom biti prvi čovjek Borgholma, a na vrhu je od septembra 2014. godine. Njegova Socijaldemokratska partija je ubjedljivo pobijedila na izborima te godine, a on dobio najviše direktnih glasova.

“Velika je stvar, osjećam se ponosno da sam, kao izbjeglica koji je došao prije 23 godine, dobio toliko povjerenje u izborima i 2010. godine, i 2014. godine. I sve ću uraditi da ih ne razočaram”, nastavlja Ćorković.

Sudbina ga, već od druge godine mandata, vodi tamo gdje je sve počeo 1992. godine. U istom izbjegličkom kampu gdje je boravio s porodicom, dočekuje i pomaže nove izbjeglice. Na broju 110 sada živi porodica iz Sirije. I oni dijele prostorije s drugim izbjeglicama.

U izbjegličkom kampu gde je Ilko Ćorković proveo prve dane u izbjeglištvu trenutno je smješteno oko 500 izbjeglica, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana. Neki od njih znaju za Ilkov uspjeh, a on kaže da će učiniti sve da ih što više ostvari sličan rezultat.

Izvor: Nezavisne/Al Jazeera

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/banjalucanin-dosao-u-svedsku-kao-izbjeglica-a-danas-je-gradonacelnik-video/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot