Više od 3.100 trudnica u Kolumbiji ima virus zika

Objavljeno: 7. 2. 2016 u 08:08h

Više od 3100 trudnica u Kolumbiji zaraženo je virusom zika koji prenose komarci, rekao je u subotu predsjednik Huan Manuel Santoš, dok bolest nastavlja brzo širenje kroz Amerike

Virus je povezan s teškim oštećenjem novorođenčadi mikrocefalijom koja sprječava mozak fetusa da se normalno razvije. Ne postoji vakcina ili lijek.

Za sada u Kolumbiji nema zabilježenih slučajeva mikrocefalije povezane sa zikom, rekao je Santoš.

Bolešću je zaraženo 25.645 ljudi u Kolumbiji, rekao je Santoš tokom susreta sa zdravstvenim zvaničnicima koji je prenosila TV. Među njima je 3177 trudnica.

“Predviđa se da bismo mogli imati 600.000 slučajeva”, rekao je Santoš dodajući kako bi moglo biti i do 1000 slučajeva sindroma Žilain-Barea, rijetkog ali ozbiljnog stanja koje može uzrokovati paralizu i koje neke vlade povezuju s infekcijom zikom.

Santoš je rekao kako vlada sada nije sigurna u ranija predviđanja do 500 slučajeva mikrocefalije povezane sa zikom, baziranom na podatcima iz drugih zemalja koje se bore protiv ove bolesti.

Ministar zdravlja Alehandro Gaviria rekao je kako vjeruje da su tri smrtna slučaja povezana sa zikom.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/vise-od-3-100-trudnica-u-kolumbiji-ima-virus-zika/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot