Najprosperitetnija zemlja svijeta je Norveška, od zemalja Balkana izdvojena Slovenija

Objavljeno: 1. 1. 2016 u 13:04h

U većini parametara najprosperitetnija država svijeta je Norveška, a zatim slijede Švajcarska i Danska. U tim državama je visok procenat razvijenosti ekonomije, zdravstvenog sistema, obrazovanja, sigurnosti, kao i ličnih sloboda.

Legatum Institut u Londonu svake godine objavi godišnji globalni indeks prosperiteta, koji na osnovu raznih pokazatelja rangira države u svijetu. U uporednoj analizi koristi se 89 segmenata koji se vrednuju, počevši od tradicionalnih podataka kao što je BDP-u po glavu stanovnika, do savremenih pokazatelja.

Istraživanje je podijeljeno na osam kategorija, i to ekonomiju, preduzetništvo, menadžerstvo, obrazovanje, zdravlje, sigurnost, lične slobode i socijalni kapital. U procesu istraživanja uzete su 142 zemlje, koje su imale najviše podataka, koji su bili neophodni.

Na osnovu svih pokazatelja, najsretnija i najprosperitetnija država svijeta je Norveška, a zatim slijede Švajcarska, Danska, Novi Zeland, Švedska, Kanada, Australija, Holandija, Finska i na desetom mjestu Irska.

Izdvojeno je ukupno 26 najprosperitetnijih zemalja svijeta, a od 10. do 26. mjesta slijede SAD, Island, Luksemburg, Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Singapur, Belgija, Japan, Hong Kong, Tajvan, Francuska, Malta, Španija, Slovenija i Češka Republika.

Izvor: Klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/najprosperitetnija-zemlja-svijeta-je-norveska-od-zemalja-balkana-izdvojena-slovenija/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])