Učestvujte u najvećem edukativnom događaju na svijetu: “Sat kodiranja”

Objavljeno: 9. 11. 2015 u 18:55h

Da li postoji zanimanje koje će mladim ljudima osigurati posao, čak i bez stranačkih veza ili davanja mita? Da li je moguće živjeti u Bosni i Hercegovini a raditi u stranim kompanijama? Na oba pitanja odgovor je pozitivan, jer se radi o programerskim i ostalim zanimanjima iz informatičke struke.
Informatičko obrazovanje postaje svakim danom sve važnije i jedan je od osnovnih izazova 21. stoljeća za koje moramo pripremiti mlade u BiH, jer kao i što brojna istraživanja pokazuju potreban je sve veći broj onih koji se bave informatikom, a posebno programiranjem. Iako računari nikad nisu bili više dostupni, pretpostavlja se da će do 2018. godine u svijetu nedostajati gotovo dva miliona tehnološki obrazovanih radnika. Obzirom da već sada raspolažemo ovim podacima, neophodno je učiniti dodatne napore kako bismo naše mlade obrazovali u skladu sa potrebama tržišta rada na kojem će oni djelovati. Obrazovanje mora pratiti globalne trendove društva i potrebe tržišta rada, a sigurno je da informatičko obrazovanje predstavlja nezamislivi dio budućnosti!

Svjedoci smo činjenici kako uprkos tome što se nastava informatike izučava od osnovne do srednje škole, mladi su danas često prinuđeni, da i pored često moderno opremljenih kabineta, najviše stiču teoretsko znanje iz udžbenika. Kao odgovor na ovu situaciju i goreću potrebu za IT stručnjačima u BiH, Resursni centar CPCD već drugu godinu za redom, pokreće niz aktivnosti u cilju uključivanja što većeg broja mladih iz BiH u najveći svjetski edukativni događaj na svijetu – SAT KODIRANJA (engl. The Hour of Code).
„Sat kodiranja“ predstavlja globalnu akciju namijenjenu sticanju prvih programerskih iskustava. Edukativni tutorijali približavaju algoritamski način razmišljanja djeci ali i odraslima, te im pomažu da bolje razumiju tehnologiju kojom se svakodnevno koriste, a koja im se često može učiniti komplikovanom i suvoparnom. Ovu akciju Resursni centar CPCD već drugu godinu zaredom, provodi bez ikakvih donatorskih sredstava, odnosno sa ličnim skromnim sredstvima i uz puno volonterskog rada – a sve iz ubjeđenja da IT poziv predstavlja jedno od najperspektivnijih i najtraženijih zanimanja 21. vijeka i da je neophodno naše mlade pripremiti za taj poziv!

U cilju uključivanja što većeg broja mladih u ovu inovativnu i besplatnu informatičku edukaciju, Resursni centar CPCD-a pozvao je brojne aktere da im se priključe. Tako je, zajedničkim snagama svih uključenih aktera (ministarstava obrazovanja, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, preduzeća, udruženja građana, medija) u 2014. godini BiH sa više od 15.000 uključenih učenika u 139 škola i nevladinih organizacija postigla nabolje rezultate u regiji u najvećem svjetskom edukativno-informatičkom događaju „Hour of Code“. Prema zvaničnim
podacima objavljenim na internetu, u „Sedmici informatičkog obrazovanja 2014. godine“, učestvovalo je 165 zemalja širom svijeta, pri čemu je BiH na 10. mjestu u odnosu na broj stanovnika i broj prijavljenih događaja. Ovu globalnu akciju podržali su brojni poznati, među kojima je i američki predsjednik Barack Obama koji je u prošlogogišnjoj akciji kodirao sa grupom učenika u Bijeloj kući. I ove godine, u periodu od 7. do 13. decembra 2015. godine obilježiće se „Sedmica informatičkog obrazovanja 2015. godine“ (engl. Computer Science Education Week) u kojoj mladi širom svijeta pristupaju online tutorijalima i realizuju svoje „Satove kodiranja“. Resursni centar CPCD će i ove godine poduzeti niz koraka u cilju uključivanja što većeg broja mladih u ovu globalnu akciju. Tako je objavljen poziv, te se već u prve 3 sedmice prijavilo preko 100 škola i organizacija. Resursni centar CPCD poziva sve koji žele biti domaćini Sata kodiranja u svojoj školi/organizaciji da se registruju na zvaničnoj stranici: www.hourofcode.com. Prijava je jednostavna i ne zahtijeva mnogo vremena!

Dodatno se svi zaintersovani ohrabruju da se prijave na specijalni newsletter u kojem će najnovije vijesti i korisni savjeti o ovoj akciji biti redovno objavljivani (prijava na linku: www.facebook.com/civilnodrustvoBiH/app_137541772984354).

Više informacija moguće je dobiti i putem e-maila: [email protected].
Pogledajte i promotivni video Sata kodiranja 2015. godine:

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/ucestvujte-u-najvecem-edukativnom-dogadaju-na-svijetu-sat-kodiranja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot