Evo koliko je novca potrebno za sreću

Objavljeno: 13. 10. 2015 u 17:01h

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju Angus Diton izračunao je koliko novca čovjeka čini srećnim.

Osobe koje ne posustaju vjerujući da dolazi bolje sutra, imaju “deblji” novčanik. Razmislite i sami, pogledaje one oko vas, uspješne u svojim poslovima, sigurno nisu namrgođeni baksuzi.

On smatra da novac čini čoveka srećnim samo do iznosa od 75.000 dolara bruto po domaćinstvu godišnje.

Tu procjenu iznio je 2010. godine.

“Suma od 75.000 dolara vjerovatno je granica iznad koje rast dohotka neće više popraviti kapacitet individue u pogledu emotivnog života, kao što je vreme provedeno sa onima koji su mu dragi, izbjegavanje bola i bolesti i uživanje u slobodnom vremenu”, zaključak je dva nobelovca, ovogodišnjeg Ditona i onog iz 2002. Amerikanca izraelskog porekla Danijela Kanemana.

Kako bi došli do takvog zaključaka, dvojica eksperata su proučavali rezultate ankete američkog instituta Galup-Hiltvejs u kojoj je učestvovalo tokom 2008. i 2009. oko 450.000 američkih ispitanika.

O optimalnoj zaradi mnogo se pričalo 2010. godine zbog toga što je grčka kriza tada bila u punom jeku.

“Da li bi pet godina poslije, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju ostao pri ovoj tvrdnji”, pita se novinar lista Figaro Gijom Erar.
“Ne može se tvrditi da se Francuzi slažu sa njegovim mišljenjem, jer je anketa sprovedana u martu ove godine pokazala da oni smatraju da minimalna mjesečna suma po osobi treba da bude 1.693 evra ili 3.500 evra po bračnom paru, a da se osoba smatra bogatom ukoliko ima minum 5.000 evra mjesečnog dohotka”, navodi Figaro.

Diton se u svojoj prvoj izjavi po dobijanju velikog priznanja, kritički se osvrnuo na nejednakost u svijetu.

“Kratkoročno, samo politička stabilizacija situacije u konfliktnim zonama može da riješi takav sticaj okolnosti (nejednakost u dohocima)”, rekao je Diton u interviju datom Nobelovoj Fondaciji po primanju priznanja.

Drugim riječima, sve dok politički lideri ne budu riješili geoplitičke konflikte, počev od izbjegličke krize, nejednakost u dohocima će i dalje trajati, naveo je Diton, a prenio francuski list Figaro koji je ocijenio da mu je značajno priznanje dodjeljeno u trenutku kada tema nejednakosti u raspodjeli dohotka predstavlja sve veću pretnju svijetu.

Da li ste blizu sreći po mjerililma nobelovca?

Iznos od 75.000 dolara godišnje, ili mjesečno 6.250 dolara, je ekvivalent za sadašnjih 5.500 evra mjesečno po domaćinstvu, što je 2010. vrijedilo 4.900 evra, pošto je u međuvremenu dolar u odnosu na evro porastao više od 12 odsto.

Izvor: NN

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/evo-koliko-je-novca-potrebno-za-srecu/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot