Objavljen roman pisan 35 godina

Objavljeno: 5. 10. 2015 u 18:27h

Jedan od najaktivnijih zaposlenika na srpskoj iseljeničkoj kulturnoj sceni u Kanadi, Radomir Baturan iz Toronta, objavio je roman “Kustos Mezezija” pisan punih 35 godina.

Roman, podijeljen u šest dijelova, odnosno 68 glava i odštampan na 550 strana, govori o viševjekovnoj patnji i bolu jermenskog i srpskog naroda.

Istorijski dokumentovanom pričom o Jermenima i Srbima autor se trudio da pohvata i nadoveže potrgane konce jermenske porodice Mezezija na Balkanu, od bitke na Sirakuzi 663. do NATO bombardovanja Srbije 1999.

Među stotinama likova sa prostora Balkana, istočnog Sredozemlja i Bliskog istoka, izdvajaju se kustos Mezezija i konzervator Bogumil, oba iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Baturanov roman hoće da saopšti da postojimo na strašnom mjestu i u strašnom vremenu.

“Hoćemo li stići i uteći, ne znamo. Ali postojimo”, napisao je u recenziji čačanski profesor književnosti Vladimir Dimitrijević.

Roman “Kustos Mezezija” objavio je beogradski izdavać “Katena Mundi”, a osim na predstojećem Sajmu knjiga, biće tokom oktobra predstavljen u više gradova u Srbiji, kao i u Londonu i Kanadi kasnije ove jeseni.

Radomir Baturan magistrirao je na romanima Branislava Pekića, a doktorirao na književnom djelu Rastka Petrovića na Univerzitetu u Beogradu. Autor je prve antologije srpskog metafizičkog pjesništva “Od Rastka do Rastka”, kao i jedne knjige proze i dvije zbirke pjesama.

Prije odlaska u Kanadu 1996, Baturan je bio naučni saradnik Instituta za književnost i umjetnost u Beogradu. U Torontu je osnovao, uređuje i izdaje dvojezični časopis za književnost i kulturu “Ljudi govore”, čiji jubilarni, 25. broj, uskoro izlazi iz štampe.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/objavljen-roman-pisan-35-godina/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot