Balkanski narko-karteli prekrili planetu!?

Objavljeno: 2. 6. 2015 u 09:41h

Balkanske krimi-grupe prednjače u trgovini narkoticima i njihovom švercu širom planete, a globalne operacije sprovode iz centara u Španiji, Srbiji i Crnoj Gori, pišu australijski mediji.

Screenshot_1

Njihova duga ruka stigla je i do Australije, u kojoj, prema tvrdnjama tamošnjih medija, nijedan veći posao sa narkoticima ne može da se obavi bez njihovog znanja. Na čelu balkanskog kartela nalazi se grupa ozloglašenih gangstera, većinom australijskih državljana, koji su oformili baze u Crnoj Gori, Španiji i Holandiji preko kojih otpremaju drogu, oružje i novac.

Ovi karteli organizovani su po sistemu porodica koje se opisuju ili kao direktni rođaci ili kao saradnici iz bivših jugoslovenskih republika pristigli u imigracionom talasu krajem prošlog vijeka.

Kao vođu ove mreže porodica mediji navode Vasu Ulića (55), koji je 2005. napustio Australiju i sada živi u predgrađu Podgorice, odakle nastavlja, kako tvrde australijski mediji, da vodi narko-biznis.

”Ulić je, do sada, u Crnoj Gori bio povezivan jedino sa davanjem mita pojedinim policajcima. Njegovo ime se pominje u prisluškivanim razgovorima između pojedinih kriminalaca, koji su uvršteni u dokazni materijal jedne skorašnje korupcionaške afere i prezentovani sudu”, piše Blic.

Prema pisanju ovog lista i srbijanska policija aktivno učestvuje u otkrivanju ovog lanca krijumčarenja i trgovine narkoticima, mada njeni predstavnici tvrde da “nemaju podatke o slučaju Ulić”. Izvori iz policije također negiraju da Ulić stoji iza pošiljki kokaina iz Južne Amerike koje su posljednjih dana zaplijenjene u međunarodnim akcijama na Atlantiku. U tim akcijama koje će se i dalje nastaviti zasad je uhapšeno šest državljana Srbije.

Bajkeri im pružaju zaštitu

Australijski mediji tvrde da bajkerski gangovi pružaju zaštitu dilerima po Australiji. Najpoznatiji vođa ovih organizacija u Australiji je ozloglašeni Đorđe Bejat, vođa grupe Banditos Centro, sastavljene uglavnom od Balkanaca. Mediji u Australiji još tvrde i da kriminalne grupe Balkan koriste “ne samo kao raskrsnicu za trgovinu drogama i oružjem već i kao skladišno i distributivno područje”.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/balkanski-narko-karteli-prekrili-planetu/||claudebot