Vožnja biciklom po gradu nije dobra za zdravlje

Objavljeno: 30. 5. 2015 u 13:41h

Biciklistima u gradu se preporučuje nošenje zaštitnih maski, biranje staza s manjim saobraćajem i izbjegavanje vožnje iza većih vozila na dizel gorivo.

Vožnja bicikla u gradu dobra je za smanjenje zagađenja vazduha, ali nije dobra za zdravlje biciklista, pokazuju rezultati istraživanja koje objavljuje list Australijen.

Vožnja bicikla u gradovima s velikim saobraćajnim gužvama srcu i plućima može donijeti više štete nego koristi zbog udisanja zagađenog vazduha, kažu naučnici Triniti Koledža iz Dablina koji su proveli istraživanje. Premda su i pješaci ugroženi, biciklisti se izlažu većem naporu pa udišu više izduvnih gasova te štetnih materija koje u vazduh dolaze od kočnica i automobilskih guma.

Јoš jedno istraživanje provedeno 2011. u Velikoj Britaniji pokazuje da biciklisti udišu više smoga. Londonski univerzitet  provelo je istraživanje koje je pokazalo da biciklisti imaju 2,3 puta više čestica smoga u plućima od pješaka koji se kreću istim područjem, piše RTRS.

Biciklistima u gradu se preporučuje nošenje zaštitnih maski, biranje puteva s manjim saobraćajem i izbjegavanje vožnje iza većih vozila na dizel gorivo.

Izvor: RTRS

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/voznja-biciklom-po-gradu-nije-dobra-za-zdravlje/||claudebot