Čekaju nas rekordne vrućine: Ova godina biće najtoplija

Objavljeno: 27. 5. 2015 u 14:36h

Ova godina će biti najtoplija otkako se mjere temperature, a stručnjaci za klimatske promjene tvrde da će globalno zagrijavanje dovesti do naglog rasta temperatura.

U 2015. godini već su izmjerene rekordno visoke temperature u pojedinim područjima, pa je tako na Antarktiku mart bio najtopliji od početka mjerenja.

Rekordno visoke temperature u prvih pet mjeseci ove godine zabilježene su u Ekvatorijalnoj Gvineji, Gani, Venezueli i Laosu, gdje je u prosjeku bilo toplije za 0,68 stepeni Celzijusovih. Naučnici strahuju da bi 2015. mogla označiti kraj 18 godina duge pauze u procesu globalnog zagrijavanja.

Profesor Adam Scaife je za The Times rekao kako postoje dobre šanse da ove godine budu srušeni neki temperaturni rekordi.

“Temperature su već sada više u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Scaife.

Meteorolozi su već potvrdili da će sve jači El Nino u Tihom okeanu dovesti do smanjenja padavina u Africi i Indiji. To se ovih dana već potvrđuje. Indiju je zahvatio talas vrućine od koje je više od 800 ljudi smrtno stradalo.

Prema podacima koje ima NASA, 2014. godina je bila najtoplija od 1880. kada su se počele mjeriti temperature, ali na osnovu podataka u prvih pet mjeseci ove godine zaključuje se da će 2015. biti još toplija.

Izvor: Klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/cekaju-nas-rekordne-vrucine-ova-godina-bice-najtoplija/||claudebot