Evro pada: Dolar jak, ali manje tražen

Objavljeno: 13. 4. 2015 u 15:47h

Svjetske centralne banke okreću leđa dolaru – obim svjetskih deviznih rezervi smanjen je za 400 milijardi dolara i sada iznosi 11,6 triliona.

Ukupni obim svjetskih deviznih rezervi počeo je da se smanjuje, a takva tendencija povući će za sobom smanjenje potražnje za obveznicama SAD i EU.

Pod udarom će se naći privrede razvijenih zapadnih zemalja. Međutim, dolar će ipak ostati dominantna valuta – procjenjuju analitički portali.

Centralne banke zemalja u razvoju počele su da sakupljaju devizne rezerve nakon azijske finansijske krize s kraja 90-ih godina prošlog vijeka, s ciljem zaštite unutrašnjeg tržišta u periodu ograničenog pristupa stranom kapitalu.

Najviše deviznih rezervi imaju Kina, Japan, Saudijska Arabija, Švajcarska, Brazil i Rusija.

Kina je smanjila voje zalihe na 3,8 triliona dolara u decembru, nakon što su u junu dostigle rekordnih četiri triliona dolara.

Međunarodne rezerve Rusije pale su za 27 odsto, na 360 milijardi dolara u martu, u odnosu na 493,3 milijarde godinu dana ranije.

Saudijska Arabija je u trenutku naglog pada cijene nafte potrošila deset milijardi dolara iz rezervi od augusta mjeseca prošle godine i na taj način ih svela na cifru od 721 milijarde dolara.

Zalihe Brazila sada iznose 371 milijardu dolara – navodi Bloomberg.

Na smanjenje valutnih rezervi najviše je uticalo poskupljenje dolara u odnosu na evro i druge svjetske valute.

Zato se djelimično smanjuju rezerve na račun novih procjena njihove veličine – ocjenjuje glavni ekonomista “Deutsche bank” u Rusiji Jaslav Lisovolik.

Drugi važan faktor postala je unutrašnja politika centralnih banaka da podržavaju nacionalne valute. Kako bi stabilizovali njihov kurs, regulatori su bili prinuđeni da iskoriste sakupljene devizne rezerve.

Na odluku da se smanji obim rezervi uticala je nesigurnost oko moneterne politike SAD. Prije svega, ovi faktori će uticati na povećanje nestabilnosti ekonomija u razvoju.

U budućnosti to može povući za sobom smanjenje potražnje za američkim i evropskim obveznicama, što bi moglo da ima negativan uticaj na rast zapadnih ekonomija.

Dolar je protekle godine ojačao poziciju dominantne valute u svijetu. Prema procjenama MMF-a, udio dolara u svjetskim rezervama povećao se do petogodišnjeg maksimuma od 63 odsto.

Udio evra pao je do minimuma od 2002. godine od 22 odsto.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/evro-pada-dolar-jak-ali-manje-trazen/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])