U braku proveli 67 godina, umrli su držeći se za ruke

Objavljeno: 28. 2. 2015 u 14:07h

Flojd (90) i Violet Hartvig (89) poznavali su se od djetinjstva i gotovo cijeli život su proveli zajedno, sve do zadnje minute.

U braku su bili 67 godina, a umrli su u svom domu u razmaku od pet sati. Flojd je umro prvi, držeći Violet za ruku, ispričala je njihova kćer Dona za The Fresno Bee.

Hartvigovi su imali troje djece, Donu, Keneta i Karol, živjeli su na farmi u Estonu, a sve do mjesec dana prije svoje smrti živjeli su samostalno. Vjenčali su se 1947. dok je Flojd bio na dopustu iz američke mornarice nakon drugog Svjetskog rata. Dok je dvije godine izbivao od kuće jedno drugome poslali su 131 pismo.

Život i rad na farmi učvrstio je njihovu vezu, kaže Dona, a ni teška bolest ih nije udaljila.

Flojd je bolovao od raka crijeva i mjehura, a Violet je imala demenciju i preživjela je nekoliko moždanih udara. Iako je sam bio u teškom stanju pred kraj života, Donin otac brinuo se samo za svoju suprugu.

“Govorio bi doktoru ‘Ja sam ok, ali želim da nju ‘popravite'”,  rekla je Dona i istaknula da je Flojd to rekao kada mu je ljekar rekao da ima još dvije sedmice života jer mu bubrezi otkazuju.

S obzirom na to da im se oboma zdravlje jako pogoršalo djeca Hartvigovih odlučili su ih poslati u hospicij, ali nisu tamo dugo ostali.

Htjeli su umrijeti zajedno, u svojoj kući. Zato su ih vratili i smjestili ih u bolničke krevete jedno pored drugog kako bi bili što bliže.

Flojd je umro 11. februara držeći Violet za ruku. Ona je umrla pet sati poslije, piše 24sata.hr.

“Osjećamo se blagoslovljeno jer je to tako i trebalo biti. To je jedini način na koji je moglo završiti”, zaključila je Dona.

Izvor: 24sata.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svijet/u-braku-proveli-67-godina-umrli-su-drzeci-se-za-ruke/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])