Sutra otvaranje „Energetskih dana”

Objavljeno: 17. 4. 2012

Otvaranjem izložbe „Energetski ekspo” sutra, 18. aprila, u 11 časova u velikom i malom Izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor počeće manifestacija „Energetski dani Banja Luka 2012”. U okviru ove izložbe – 14 preduzeća predstaviće najnovije komercijalne tehnologije u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Za sutra je planirana i promocija eko vozila na Trgu Krajine, u 13 časova, a od 10 do 10.30 časova, takođe na Trgu Krajine, biće predstavljen projekat „Kocka Leda”.

U okviru manifestacije „Energetski dani Banja Luka 2012” – posebna pažnja biće posvećena stručnoj konferenciji, koja će biti održana 20. aprila i na kojoj je učešće potvrdilo oko 200 domaćih i međunarodnih eksperata, koji će prezentovati najnovije aktuelnosti iz Evropske unije i regiona. Svoja iskustva predstaviće predstavnici partner gradova Kajzerslautern i Lavov.

„Grad Kajzerslautern, koji već godinama rade dosta na tu temu, predstaviće nam svoja iskustva i uspjehe. Prihvatili su da budu grad-mentor Banjoj Luci, tj. da koristimo dobre prakse koje su oni uveli”, kazao je Stefan Mironjuk iz Odsjeka za razvoj, evropske integracije i investicije Administrativne službe Grada, i dodao da će biti predstavljeni i projekti Grada Banja Luka koji su u implementaciji i koji se tiču energetske efikasnosti.

Slaviša Jelisić, član Savjeta za klimatske promjene grada Banje Luke kazao je da su „Energetski dani” veoma važan događaj za jačanje javne svijesti o pitanjima koja su u vezi sa klimatskim promjenama, energetskom efikasnošću, obnovljivim izvorima energije, itd.

U okviru „Energetskih dana” biće održano više aktivnosti DELTER projekta, projekta koji finansira Evropska unija i čiji je cilj podrška BiH da ispuni obaveze iz energetskog sporazuma. U ime DELTER projekta, Valtraud Gerig kazala je da ovaj projekat čine četiri komponente, i to: demonstracioni projekti, pravni okvir u temi energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, trening i povećanje svijesti. Glavna tema radionice, u kojoj će učestvovati načelnici opština iz BiH, je „Energetska efikasnost kao strateški cilj za opštine”. Prema njenim riječima, 19. aprila, od 14 do 16 časova, biće održana prezentacija za studente – koje mogućnosti postoje za njih u oblasti energetske efikasnosti.

Banja Luka je od 2009. godine potpisnik Sporazuma gradonačelnika iz Brisela, i time je preuzela obavezu smanjenja emisije koncentracije ugljen-dioksida za 20% do 2020. godine i da u ukupnoj potrošnji energije u svakom gradu potpisniku Sporazuma, energija iz alternativnih izvora participira sa najmanje 20 odsto. S tim u vezi, 2010. godine, pripremljen je, i usvojen, Održivi energetski akcioni plan (SEAP). Manifestacija „Energetski dani” samo je jedan od načina kojim se želi skrenuti pažnja na značaj energetske efikasnosti u zgradama, industriji i transportu, da se ojača javna svijest građana o održivoj energiji i energertskoj efikasnosti, promoviše „zeleno” preduzetništvo, unaprijedi saradnja privatnog i javnog partnerstva, privuku potencijalni investitori i promoviše grad Banja Luka kao budući grad održive energije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi