Šume Srpske će za svaki dodjeljeni trupac odgovarati ministarstvu

Objavljeno: 13. 4. 2017

Drvoprerađivači će dobiti ugovorene količine sirovine. To im garantuju “Šume Srpske”, koje će za svaki dodjeljeni trupac odgovarati resoronom ministarstvu, a ono Vladi.

Takvo obećanje isposlovali su na sastanku sa predsjednikom, premijerkom, resornim  ministrom i direktorom “Šuma Srpske”, lično. Iako bi se po zbijenim mjestima za pregovaračkim stolom reklo da im je dogorjelo do nokata, čini se da su ipak zadovljni dogovrenim. Nelojalnoj konkurenciji konačno će, vjeruju, stati u kraj.

“Ovdje ne postoji ni jedan prerađivač koji ispunajva uslove prema zakonima RS  da je isključen iz snabdijevanja. Osim što imamo sad primjedbu da novi kupci trebaju posebno da budu posmatrani, da se posebno uvode u taj sistem i da se isključe oni koji su preprodavci.  Oni koji vraćaju Republici, koji stvaraju najviše, treba da budu  prioritetno snabdijeveni pa tek onda ostali”, kazao je  Lazo Šinik, sekretar Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS.

“Ono što se ove godine se htjelo postići, između ostalog i kriterijumima, je da se ugovori tačno onolika sječiva masa koja je na raspolaganju, a ne više”, rekao je Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo.

U “Šumama Srpske” postaraće se, kaže direktor Risto Marić, da ni iver ne prođe bez kontrole. Ugovori sa drvoprerađivačima  za 2017. još nisu potpisani, pa imaju vremena za sugestije. “Šume Srpske” na raspolaganju imaju oko dva miliona metara kubnih šumskih sortimenata,a polovina se odnosi na trupce. Potrebe drvoprerađivača su veće.

“U četinarima 625.000 metara kubnih, 330.000 bukve i 26.000 metara kubnih hrasta. Objektivno potrebe drvoprerađivača su veće. Zahtjevi su bili oko 30 odsto veći”, obajšnjava Zubić.

Drvoprerađivači zato moraju da uvoze iz regiona. Nadaju se da će, nakon današnjih obećanja, sirovine biti dovoljno i na domaćem terenu.

Izvor: Atv

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi