Strana ulaganja u gradjevinarstvo i infrastrukturu

Objavljeno: 22. 2. 2012

Jedanaest austrijskih građevinskih kompanija je na konferenciji “Građevinarstvo i infrastruktura”, održanoj u Vladi RS, iskazalo zainteresovanost za ulaganje u javne građevinske i infrastrukturne projekte u RS.

Srebrenka Golić, ministar građevinarstva i ekologije RS, na konferenciji je istakla da to nije samo “skup radi skupa”, već je početak nove saradnje privrednika Austrije i RS.

“S ciljem stvaranja što boljeg poslovnog ambijenta u kojem bi strani i domaći investitori mogli poslovati svakodnevno, intenzivno radimo na uklanjanju pravnih i tehničkih barijera”, rekla je Golićeva.

Golićeva je podsjetila da su prošle godine na inicijativu Ministarstva smanjene republičke administrativne takse, te da se svi zakoni usklađuju sa direktivama EU kako bi i to bio jedan od motiva za privlačenje investicija.

“Mi ćemo nastojati da na izgradnji dionice autoputa Banjaluka – Doboj angažujemo domaću građevinsku operativu, te da s njima kroz partnerske odnose angažujemo strane investitore”, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da bi ove godine trebalo da bude usvojen zakon o uređenju prostora i građenju RS, koji će stvoriti nove olakšice s ciljem privlačenja stranih investitora.

Sigmund Nemeti, trgovinski savjetnik austrijske ambasade u BiH, naglasio je da je trenutno u fokusu interesovanja velikog broja austrijskih građevinskih firmi projekat izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj.

“Mi smo u najvećoj mjeri zainteresovani za saradnju u kojoj je težište na putnoj i željezničkoj infrastrukturi”, rekao je Nemeti.

On je podsjetio da neke austrijske firme trenutno izvode veoma važne poslove u BiH, tako da “Alpine” sa firmom “Switelsky” radi na rekonstrukciji željeznica u BiH, dok veliki broj drugih firmi koje su prisustvovale konferenciji još u značajnijoj mjeri ne učestvuje u radovima na infrastrukturnim projektima u BiH.

Nina Avramović, predstavnik kompanije “Alpine Bau”, jedne od učesnika konferencije, rekla je da je ova kompanija veoma zainteresovana za razvoj strateških infrastrukturnih projekata u BiH.

“Mi trenutno završavamo tri lota pruge koridora 5c, od kojih je najduži Kostajnica – Jošavka, vrijedan 33,9 miliona KM”, rekla je Avramovićeva i dodala da je ova firma na tom projektu u BiH zaposlila 200 ljudi i veliki broj domaćih liferanata.

Organizator konferencije su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i Trgovinsko odjeljenje austrijske ambasade u BiH.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi