Šta je rekao Čedomir Jovanović o Republici Srpskoj

Objavljeno: 31. 1. 2012

Na internet portalu Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije objavljen je tekst koji precizira šta je lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao o Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini na sjednici Glavnog odbora partije 29. 1. 2012.

Podsjećamo, dio govora Jovanovića gdje se pominje da je “RS napravljena i na genocidu” izazvao je burne reakcije u Republici Srpskoj.  Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske najavila je da će podnijeti tužbu protiv lidera LDP zbog ove izjave.

Integralni tekst izjave Čedomira Jovanovića:

“… Srbija je uvek stradala zbog toga što nije bila sposobna da razume Bosnu i da doprinese onoj vrsti razvoja Bosne koji je neophodan kako problemi te Bosne ne bi uništili samu Srbiju. Tačno je Republika Srpska je napravljena i na genocidu. Na srebreničkom genocidu, na etničkom čišćenju, nezabeleženom u Evropi posle Drugog svetskog rata. Tačno je da je bilo i zločina na drugim stranama, tačno je i da ljudi koji žive danas u toj Republici Srpskoj imaju pravo i ljudsku potrebu na jedan normalan život baš kao Bošnjaci ili Hrvati.

I tačno je da su svi zajedno u bosanskom loncu, a ne u bosanskoj državi. Pa šta onda radi Srbija? Kiti se Karadžićevim ordenjem, patetično dokazuje da nije poražena, proglašava Bosnu pijemontom uz komentar da je to nekada bilo Kosovo. Dosta više sa tom vrstom politike. Naš pijemont je Beogradski univerzitet, naša pijemont su uspešni pojedinci, književnici, sportisti, uspešni poslovni ljudi, to je pijemont o kom mi treba da razmišljamo.

Nema sreće za Republiku Srpsku dok Bosna nije država. Problem je u tom bosanskom paklu. Bosna ne može da bude država dok je to Republika Srpska umesto nje. A, ako Bosna nije država, Bošnjaci nisu narod. A, ako sa druge strane stvaramo bosansku državu, onda demontiramo Republiku Srpsku, pa onda Srbi misle da oni neće biti narod. Kako se to zove i šta na kraju može da proizvede? Samo neki novi sukob.

Ceo život nam je protekao u tome. Zato je naš predsednik Republike pogrešio, ne što je otišao u Banjaluku, nego što nema prevelike razlike sa njim u Banjaluci ili na nekom drugom mestu. Nije doneo tamo ono što je potrebno, nije dovoljno reći u Banjaluci ‘mi smo za Dejton’. Republici Srpskoj je potrebna politika koja će je promeniti u meri u kojoj se to mora desiti, da bi i oni koji su na nju upućeni, a naši Srbi videli u njoj neku korist za sebe. Nije Dodik bio nacionalista. On to nije bio. Nije njegova partija bila SDS, nije on pravio RS na zločinu u Srebrenci, on je bio protiv toga, ali ga danas svi doživljavaju kao nacionalistu koji je stao uz rame Karadžiću, reći ću vam zbog čega – zbog Beograda. Jer šta si ako si manji nacionalista od onih u Beogradu u Bosni? Onda si izdajnik. Moramo da promenimo politiku prema Bosni …”

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi