Škola za šarm

Objavljeno: 18. 2. 2012

Na svijetu postoji svakakvih škola, od onih uobičajenih do pomalo nesvakidašnjih. U ovu drugu grupu definitivno spada i škola za šarm u glavnom gradu Indije, Nju Delhiju.

Na početku časa, studenti Prije Vorik šire a zatim sklapaju ruke iznad glave, za šta dobijaju oduševljene povike imaginarne publike.

“Ovaj gest govori da želite prihvatiti mase kao da su dio vas”, objašnjava Vorikova, koja vodi školu za šarm u Nju Delhiju.

Originalno namijenjena tek udatim ženama i ženama biznismena u potrazi za unapređenjem svojih umijeća domaćice, škola je nedavno postala popularna među političarima koji žele da postanu više privlačni biračima.

“U posljednje vrijeme imamo mnogo ljudi iz različitih političkih partija”, objašnjava Vorikova i dodaje: “Oni ne znaju koliko je važan govor tijela i koliku razliku pravi promjena ovog govora. Ali spremni su da se mijenjaju.”

Pojašnjava da nekolicina indijskih političara zapošljava konsultante za imidž i da se većina njih oslanja na savjete državnih službenika koji su, prema njenim riječima, “veoma inteligentni, ali nemaju pojma o držanju profesionalnog stava”.

Na njenim časovima polaznici uvježbaju različite situacije sa kojima se susreću tokom kampanja kao što su posjeta uticajnom sponzoru ili siromašnom farmeru.

“Neki od njih misle da im nedostaje spontanost u davanju odgovora”, objašnjava Vorikova, koja je izučila zanat u klasičnoj školi za šarm u Švajcarskoj prije nego je došla u Indiju.

“Učimo ih kako da izbjegnu neprijatno pitanje, kako biti čvrst u svojim odgovorima, a da pri tom djeluju prijatno”, kaže Vorikova.

Zijevanje, podrigivanje i češkanje nosa su tri stvari koje se nikako ne smiju činiti, stoji u njenom priručniku.

“Morate biti posebno oprezni jer svaka akcija reflektuje vaš aktuelni proces razmišljanja”, objašnjava Vorikova.

Brzi ekonomski razvoj, uvećanje srednjeg sloja društva i sve veći broj Indijaca koji odlaze u inostranstvo u velike međunarodne kompanije uticalo je na povećanje potražnje za ekspertizom Vorikove.

“Znala sam biti prilično povučena u sebe i stidljiva”, objašnjava dvadesetšestogodišnja Saba Kan, domaćica čiji muž radi za multinacionalnu banku.

Dodaje da je imala problem prilikom razgovora sa šefom njenog muža ili sa njegovom ženom tokom organizovanih zabava.

“Sada se osjećam spremnom da sama organizujem zabavu. Važni dogovori se nekada sklapaju tokom ručkova i večera. Veoma je važno da se oblačite, jedete, pričate i hodate na pravilan način”, kaže Kanova.

Tipičan čas čine predavanja o snazi ” čavrljanja” kao i savjeti o ponašanju za stolom kao što je primicanje kašike ustima, a ne obrnuto.

U drugom dijelu grada otvorena je međunarodna škola za stavove, na kojoj se održavaju slični časovi, ali studenti su žene koje žele razviti karijeru i sopstveni biznis.

Školu vodi Monika Garg, koja pravi radionice o sopstvenom predstavljanju i poslovnom ponašanju za poslovne škole, studente menadžmenta i ljude koji rade u trgovačkim lancima Indije.

“Crna boja odaje autoritativan i tvrdoglav stav. Zbog toga nosite crnu boju kada želite poslati određenu poruku. Nosite tople boje kao što je crvena i žuta ako želite pokazati da ste pristupačni”, podučava Gargova svoje studente.

Kaže da su studenti koji pohađaju njenu školu visoko obrazovni i profesionalno konkurentni, ali da im često nedostaju sposobnosti socijalnog umrežavanja.

“Postoji mnogo više svijesti o izgradnji samopouzdanja i sopstvene slike nego prije deset godina”, dodaje Gargova.

Dvadesetčetvorogodišnja Namrata Kana kaže da je u toj školi naučila stvari koje se nikada ne izučavaju u poslovnim školama.

“Bila sam zbunjena da li da se oblačim formalno tokom sastanka sa klijentom tokom vikenda. Takođe koliko moram šminke nositi i da li treba da nosim štikle”, priča Kana.

Ističe da je toliko toga naučila u toj školi.

“Čak sam naučila kako da se rukujem. Rekli su mi da nikada ne nudim mekani stisak ruke”, zadovoljna je Kana.

Izvor: Nezavisne

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi